Psykolog: Masho skal have en ny familie

Den nu ni-årige pige har brug for at få tætte følelsesmæssige relationer i en rigtig familie i stedet for et børnehjem, mener psykolog

Henriette og Gert Vedsegaard måtte opgive at give Masho en familie. Foto: SandTV/TV2
Henriette og Gert Vedsegaard måtte opgive at give Masho en familie. Foto: SandTV/TV2

Hvis Masho skal få et godt liv, bør adoptivforældrene Henriette og Gert Vedsegaard give slip på hende, så hun kan flyttes fra børnehjemmet til en ny familie, der kan give hende den unikke kærlighed.

Det mener Anne Stahlschmidt, der er psykolog med speciale i adoption, efter hun så TV2-dokumentaren 'Adoptionens Pris' mandag aften.

Læs også:

Se også: Adoptivforældre tryglede om hjælp

- Da jeg så det, tænkte jeg, at det allerbedste ville være, hvis hun kunne komme i en ny familie. Hun har jo brug for det, hun havde i Etiopien, og det får hun ikke på et børnehjem. Heller ikke på et dansk børnehjem, det må jeg være ærlig at sige, siger hun til ekstrabladet.dk.

Hun siger, at man erfaringsmæssigt ved, at det er sværere for adoptivbørn, jo flere skift der er. Og Masho har allerede oplevet utroligt mange skift ved at blive taget fra sine biologiske forældre og en hel landsby, blive bragt til et børnehjem i Etiopien, anbragt hos en helt fremmed familie i Danmark, derefter aflastningsfamilie og til sidst børnehjem.

Læs også:

Se også: Kommunen lover: Masho har det godt

- Moren siger til slut til Masho, at hun ikke skal have en ny mor, og det virker heller ikke, som om hun er villig til at give slip på hende. Så det kan vel være en hindring for det?

- Jeg har ingen forstand på juraen, men hvis man så på det ud fra det følelsesmæssige, så ville hun have bedst af, at der kom nogle forældre, der virkelig kunne gå ind i det. Et børnehjem kan ikke være det samme som en familie, siger Anne Stahlschmidt.

Henriette Vedsegaard fortalte her til morgen i

Samfund - 28. nov. 2012 - kl. 07:13 Mashos adoptivforældre taler ud efter program , at de nu ser Masho hver anden weekend og på mærkedage. Men den sparsomme kontakt er ikke nok til at skabe de tætte relationer, som man har i en familie, mener psykologen.

I farezonen
- Det er i dagligdagen, der er de tætte relationer. Det andet giver ingen mening, siger hun.

Anne Stahlschmidt peger på, at de manglende tætte følelsesmæssige relationer går ud over en persons selvværd.

- Så på den måde vil sådan et barn være i en farezone for at have det rigtigt skidt psykisk. Derfor er det helt afhængigt af, om nogen kan gå ind og sørge for det. For nu har hun været igennem helt utroligt mange vanskelige ting på få år. Og det bliver man traumatiseret af, siger psykologen og fortsætter:

- Som barn er man rigtig stærk, og man kan gå gennem rigtig mange ting, hvis man får den voksenstøtte, der skal til. Men det, der står tilbage her, er, at det får hun ikke, da hun kommer på børnehjem (I Etiopien, red.), og det får hun ikke, da hun kommer til Danmark. Så på den måde står hun tilbage med nogle voldsomme traumer og et rigtigt, rigtigt lavt selvværd, siger psykologen.

- Så i princippet kunne der stadig være håb for Masho, hvis hun kom ind i en rigtig familie?

- Det mener jeg. Det er klart, at det skal ikke være en hvilken som helst familie. Man kunne godt forestille sig, at der var rigtig mange, der gerne ville det på grund af det her, og det skal man selvfølgelig passe rigtigt meget på. For det er krævende. Det er rigtig mange svigt, hun har været igennem. Og så skal man følelsesmæssigt kunne rumme det. Og det er krævende, men det er ikke umuligt, fastslår psykologen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen