Grønlandske miner på vej i skattely

Grønland risikerer at gå glip af milliarder fra landets forventede råstofeventyr

Grønland risikerer at gå glip af milliarder fra landets forventede råstofeventyr. En række af de multinationale mineselskaber, der i øjeblikket søger efter råstoffer i landet eller er tæt på at åbne miner, har sørget for at oprette skuffeselskaber i skattely, der gør det muligt at snyde det grønlandske samfund for indtægterne.

Det skriver Politiken lørdag.

Avisen har foretaget en kortlægning af mineselskabernes selskabsstrukturer. Gennemgangen viser, at mineselskabet London Mining, der i disse uger står på spring til at åbne en gigantisk jernmine tæt på Nuuk, for nylig har ændret sin selskabsstruktur, således at London Minings grønlandske datterselskab nu ejes via to skuffeselskaber i skattelyet Jersey i Den Engelske Kanal.

Et andet selskab, der benytter sig af skattely, er selskabet Greenland Minerals & Energy, som har fundet store forekomster af sjældne jordarter og uran i Vestgrønland.

- Det er første gang, jeg hører de oplysninger. Men vi er jo ikke naive. Vi vidste, at der var en mulighed for denne slags konstruktioner, siger formanden for Landstingets Erhvervsudvalg, Naja Nathanielsen fra regeringspartiet IA, til Politiken.

Oppositionens leder, Siumutformand Aleqa Hammond, kræver en politisk reaktion.

- Det er dybt bekymrende, at London Mining opererer fra et skattely. Danmark og mange andre lande har jo problemer med at få multinationale selskaber til at betale skat, når de bruger skattely, siger hun til Politiken.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen