Kulturminister om aflyst jul: Dårlig beslutning

Uffe Elbæk svarede i dag på spørgsmål om juletræsskandalen i Kokkedal i folketingssalen

(Fotocollage: Bo Svane)
(Fotocollage: Bo Svane)

Dansk Folkepartis juleglade udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen har svoret at redde højtiden i Egedalsvænge i Kokkedal, hvor et lille muslimsk flertal har skrottet den årlige juletradition.

Det vil han gøre ved hver uge at kræve svar fra forskellige ministre, indtil julen genindføres i beboelsesområdet.

I dag stod kulturminister Uffe Elbæk (R) for skud:

- Det er en dårlig beslutning, man har truffet, men jeg vil ikke som medlem af Folketinget eller minister gå ned og ændre en beslutning truffet på lokalt niveau, sagde Elbæk blandt andet.

Et lille muslimsk flertal i afdelingsbestyrelsen i beboerforeningen i Nordsjælland har i år besluttet at skrotte den årlige julehygge.

Læs også:

Se også: Nulløsning på juletræsstrid

Respekter mindretallet
Selv om ministeren ikke vil blande sig i julestriden i Nordsjælland, kritiserer han bestyrelsen for ikke at have lyttet til mindretallet:

- Det er afgørende for dansk demokrati, at flertallet har respekt for mindretallet og jeg vil opfordre den lokale bestyrelse til altid at have det for øje. Jeg håber inderligt, at man i god ro og orden vil træffe en beslutning, der afspejler behovet i lokalmiljøet, sagde Uffe Elbæk fra talerstolen.

Kulturministeren understregede også, at:

- Traditioner udvikler sig fra generation til generation. Det gør dem levende og gør dem stærke.

Se også: Juletræsballade: Ny bestyrelse skal vælges

Til det rasede Martin Henriksen:

- Her går ministeren afgørende galt. Her er ikke tale om at udvikle en tradition, men at afvikle en tradition. Man har vedtaget, at man afskaffer julen i det offentlige rum i en beboerforening. Kan landets kulturminister ikke se det og sende et klokkeklart signal til bestyrelsen, spurgte ordføreren, som beskylder afdelingsbestyrelsen i Egedalsvænge for at tyrannisere et lokalområde med flertalsdiktatur.

- Vores traditioner er ikke til forhandling. Vi forhandler ikke, men står fast. Kan kulturministren - uanset at han er radikal - ikke engang få sig selv til at sige det?

Trods den skarpe tone fik Martin Henriksen dog ikke kulturministeren til at røre ved juletræssagen i Kokkedal.

Læs også:

Se også: Juletræsballaden: Formand udsat for hærværk

Bestyrelsen måske afsat
På lokalt niveau har boligforeningen 3B, der administrerer lejlighederne i den lokale forening Egedalsvænge, indkaldt til et ekstraordinært afdelingsmøde på onsdag i næste uge.

Her risikerer bestyrelsen at blive afsat af beboerne i Egedalsvænge.

Juletræssagen har i den grad forstyrret freden i kvarteret. Situationen er indtil videre eskaleret ved, at formanden for afdelingsbestyrelsen er blevet udsat for hærværk, ligesom TV2 har fået beskadiget en sendevogn i området.

Læs også:

Se også: Muslimer: Det aflyste juletræ var en fælde

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen