Cykelhandlere: Ny lygtelov er umulig for politiet

100, 200 eller 300 meter: Hvordan vurderer politiet, om dine cykellygter lyser langt nok?

Hvis du kører rundt med sådan en lygte, er det oplagt for politiet at sætte en bøde på styret på 700 kroner. Dinglelygterne er nemlig klart ulovlige, men derudover er de nye lygteregler umulige at håndhæve, mener Danske Cykelhandlere og Cyklistforbundet. (FOTO: Rådet for Sikker Trafik/presse)
Hvis du kører rundt med sådan en lygte, er det oplagt for politiet at sætte en bøde på styret på 700 kroner. Dinglelygterne er nemlig klart ulovlige, men derudover er de nye lygteregler umulige at håndhæve, mener Danske Cykelhandlere og Cyklistforbundet. (FOTO: Rådet for Sikker Trafik/presse)

Er du på vej på arbejde med et par gamle cykellygter, der ikke er godkendt efter de nye regler, behøver du efter alt at dømme ikke at være bange for en bøde, fordi lygterne ikke lyser langt nok.

Formanden for Danske Cykelhandlere mener dog ikke, at politiet reelt har nogen mulighed for at tjekke, om dine lygter lever op til loven. Det skriver avisen 24timer.

1. november trådte de nye lygteregler for cykler i kraft. Dinglelygterne blev forbudt, og fremover skal lygterne sidde ordentligt fast på cyklen, lyse direkte frem og bagud og være synlige på minimum 300 meters afstand. Ellers kan det give en hilsen fra politiet på 700 kroner.

Se reglerne i tv-klippet herover
------------------

- En af reglerne er, at lygten skal kunne ses på 300 meters afstand. Men skal politiet så gå 300 meter væk for at kigge? Lygterne skal også kunne lyse i minimum fem timer, men vil politiet stå og kigge på dem i fem timer? Det gør de ikke, så der er faktisk meget forvirring om, hvordan man skal håndhæve de her regler, siger Karsten Hansen til 24timer.

Læs også:

Se også: Dinglende lygter? Så får du bøde på 700 kroner og Se også: 6 pimpende gadgets til cyklen

Cyklisten kan gå i retten
Når du køber en cykellygte skal der stå på emballagen, om lygten lever op til de nye krav.

Karsten Hansen ville dog foretrække, at der var krav om, at selve lygten var mærket.

- Som det er nu, kan cyklisten gå i retten med en bøde, og det kan blive et værre gedemarked, siger han.

Læs også:

Se også: Hver femte cykellygte bliver ulovlig og Se også: Slut med dinglelygter på cyklen

Cyklistforbundet: Ingen uberettigede bøder
Også fra Cyklistforbundet mener man, at det er problematisk for politiet at håndhæve lygteloven. Kommunikationschef Frits Bredal frygter dog ikke, at cyklister uberettiget får en bøde på grund af lygteforvirring.

- Vi har forstået på politiet, at de går lidt lempeligt frem forstået på den måde, at de ikke fra 1. november render rundt og deler bøder ud, siger Frits Bredal til 24timer.

Politiet: Vi kan godt håndhæve loven
Rigspolitiets Færdselssektion mener ikke, at håndhævelsen af den nye lygtelov er besværlig:

- Det væsentlige er, at cykellygterne kan ses på god afstand, siger vicepolitiinspektør og leder af Rigspolitiets Færdselssektion, Jørn Pakula Andresen, til ekstrabladet.dk.

Han understreger, at der i praksis ikke er noget nyt under lygten i den nye lov, som heller ikke har fået ordensmagten til at rykke ud på gader og stræder med målere for at tjekke, om lygterne lyser langt nok:

- Tidligere skulle en cykellygte også kunne ses på lang afstand. Det er helt evident, at cyklisten ikke overholder loven, hvis der ikke er nogen lygter, eller hvis lygterne hænger og dingler og ikke kan ses. Men den slags sager baserer sig altid på et skøn, og i sidste ende – hvis en person går i retten med sagen - er det om til dommeren at afgøre, om der er tale om en lovovertrædelse.

Selv om vicepolitiinspektøren mener, at den nye lygtelov ikke ændrer noget betydeligt, så har han ikke noget imod, at man har strammet reglerne:

- Det er godt, at man bliver skrappere og skrappere, hvis det får folk til at køre med fornuftig belysning. Det minder lidt om, da man gjorde det til et krav at bruger sikkerhedsseler i bilen. Det væsentligste er, at reglerne kan redde liv.

Er du blevet stoppet af politiet i forbindelse med den nye lygtelov? Skriv til os, hvis der var forvirring omkring cykellygterne. Sms/mms til 1224 (koster alm. sms-takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen