Elevflugt: Folkeskolen bløder

Den danske folkeskole er presset efter at have mistet 20.000 elever på blot fire år

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at folkeskolen har mistet 20.000 elever på fire år (Foto: Helle Arensbak)
Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at folkeskolen har mistet 20.000 elever på fire år (Foto: Helle Arensbak)

Den danske folkeskole oplever for tiden en ganske massiv elevflugt ud af landets skolegårde. Og på den anden side står de private skoler og byder dem velkommen ind i varmen.

Det er den barske virkelighed, som den danske folkeskole må sande i disse år.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at de private skoler landet over har fået 10.000 flere elever på bare fire år. Samtidig har folkeskolerne mistet 20.000 elever.

Kan ikke læse
Men at folkeskolen bliver valgt fra, kommer ikke som en overraskelse for skoleinspektør på Nord-vest Privatskole, Line Mansour. Hun fortæller til ekstrabladet.dk, at hendes erfaring er, at for mange elever kommer til hendes skole fra folkeskolen uden de forventelige færdigheder.

- Vi får elever fra folkeskolen på fjerde og femte klassetrin, der ikke kan læse. Det er ikke godt nok, siger hun.

Hun mener, at den kun syv år gamle friskole i det københavnske nordvestkvarter med sine 305 elever kan tilbyde noget, de store omkringliggende folkeskoler ikke kan.

- Vi hører fra mange forældre og børn, at de ikke følte, der var plads til dem, og at der ikke var nok opfølgning på de enkelte elever, siger hun.

Det sociale ansvar
På den anden side af fronten i den kamp om elever, der udkæmpes over hele landet, lyder forklaringen på, at det blødende sår ikke vil hele, at folkeskolen skal favne bredt.

- Folkeskolens forpligtelse til at tage et socialt ansvar gør, at der er en belastningsgrad, som er anderledes end i de private skoler. Og det er meget aktuelt i vores tilfælde, siger skoleleder af Bakkeskolen i Esbjerg, Steffen Lawaetz.

- Vi er er folkeskole med mange tosprogede børn. Det er en grund til, at nogle etniske danskere vælger vores skole fra, siger han.

Men netop den store forskellighed på skolen er en kvalitet i sig selv, mener skolelederen.

- Det er folkeskolens kvalitet, at det afspejler det omkringliggende samfund. Der er et dannende element i, at man mødes på tværs af klasser og skel, og det er en enorm værdi i vores samfund, som går tabt, hvis alle der har ressourcer til det, vælger folkeskolen fra.

Hvad mener du? Er kvaliteten på folkeskolerne blevet for dårlig? - Deltag i debatten under artiklen og deltag i afstemningen til højre.

Har du dine børn i folkeskolen?

Se resultat

Har du dine børn i folkeskolen?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen