Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Professor: Privatskoler kun lidt bedre

Der er kun marginaler til forskel på, hvor dygtige eleverne er, når de har gennemgået ni skoleår i enten en friskole eller en folkeskole

Når en skoleelev kommer ud på den anden side af en dansk grundskole, er der ikke stor forskel på, hvor faglig dygtig han eller hun er.

Men vægten tipper til fordel for privatskolerne.

- I de undersøgelser vi har, kan jeg sige, at forskellen ikke er markant. Der er en lille overvægt til de private skoler.

Det fortæller professor fra institut for uddannelse og pædagogik på Aarhus Universitet, Peter Allerup, til ekstrabladet.dk

Læs også:

Se også: Elevflugt: Folkeskolen bløder

Skiller sig af med elever
Han fortæller, at den overvejende grund til, at privatskolerne har teten på uddannelsesfronten skyldes, at privatskolerne er selvbestemmende i forhold til, hvilke elever, de ønsker at have indskrevet.

- Det hænger meget enkelt sammen med, at de private skoler i vid udstrækning skiller sig af med de elever, der ikke præsterer godt nok, siger han og fortsætter:

- De private skoler kan jo selv bestemme, om de vil have en elev eller ej, mens de offentlige skoler er forpligtet til at tage de elever, der er i et skoledistrikt.

Begavede i forvejen
Ifølge professoren skyldes overvægten af dygtige elever på friskolerne ikke nødvendigvis, at elevernes faglige kundskaber er blevet bedre her, end de ville være blevet på en folkeskole.

- For 90 procents vedkomne hænger det sammen med, at eleverne i forvejen er begavede, da de kommer fra mere velstillede hjem, siger han.

Derudover kan de private skoler dog ofte trække det længste strå, når det gælder om at lægge penge på bordet og tiltrække dygtige undervisere, siger Peter Allerup.

Hvad er folkeskolens helt store udfordring?

- De private skoler formår ved den her specialisering i elevgruppen at stimulere de dygtige elever. Det er en opgave, som er en stor udfordring for folkeskolen, som de skal prioritere ved siden af forpligtelsen til at holde gang i de svage, lyder vurderingen fra professoren.

Elevtal i private skoler

* Private skoler dækker friskoler, privatskoler, religiøse skoler og lilleskoler.
* Fra 2007 til 2011 er antallet af elever i de private skoler steget fra 92.900 til 102.500.
* I 1970 gik seks procent af Danmarks skoleelever i en fri- eller privatskole. I dag er andelen cirka 14 procent.
* Andelen af elever på privatskoler er 27 procent højere i 9. klasse end ved skolestart i børnehaveklassen.
* Det skyldes blandt andet, at nogle privatskoler først starter ved 6. klasse, mens andre udvider med ekstra spor på de ældste klassetrin.
Kilde: ritzau

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen