Unge fatter minus af jobcentrets volapyk

Mange unge arbejdsløse forstår ikke brevene fra jobcentret eller a-kassen. De risikerer derfor at gå glip af penge eller blive straffet for ikke at dukke op til obligatoriske møder.

(Foto: Linda Johansen/Ekstra Bladet)
(Foto: Linda Johansen/Ekstra Bladet)

Se kommunernes værste vrøvl: Hverken studiner eller direktører fatter det

Når en arbejdsløs åbner et brev fra jobcentret eller a-kassen, møder hans øjne alt for ofte juridiske paragraffer, snørklede sætninger og luftige begreber.

Især unge arbejdsløse har ofte svært ved at forstå papirer fra det offentlige. Det viser erfaringer fra et projekt fra Jobcenter København.

Jobcentrenes volapyk betyder, at den arbejdsløse risikerer at gå glip af penge og tilbud, som han har ret til, eller blive straffet for ikke at møde op til samtale.

- Hvis folk ikke forstår, hvad der står, reagerer de heller ikke som de skal. Det kan betyde, at de mister deres dagpenge eller går glip af nogle muligheder, for eksempel et jobtilbud, siger Dan Oxholm, a-kasseleder i 3F Aalborg, som er fagforbundets største lokalafdeling.

- Den slags breve kan være svære at forstå for mange almindelige mennesker. En del af de unge, vi har tilknyttet, er ikke bogligt stærke, og også for dem kan der være store problemer med at forstå papirerne, siger Karin Bancsi, som er jurist ved Jobcenter København og juridisk ansvarlig for undersøgelsen.

Det kan være en udfordring at skrive, så alle forstår det, erkender de rundt omkring i jobcentre og a-kasser. Flere jobcentre har af samme grund valgt at sende medarbejderne på kursus i at kommunikere.

Troede, de havde mistet dagpengene
Også fagforbundet 3F kender problemet.

- Vi oplever tit, at der er misforståelser eller at budskabet ikke er gået igennem. Alle myndigheder har for vane at skrive på et internt kinesisk, og det gælder desværre også os. Det burde vi gøre mere ved, siger a-kasseleder i 3F Aalborg, Dan Oxholm, der opfordrer folk til henvende sig til a-kassen, hvis de ikke forstår brevene.

Han har oplevet medlemmer, som troede, de havde mistet retten til dagpenge, fordi de misforstod et brev fra a-kassen. Andre dukkede ikke op til et obligatorisk møde, fordi det ikke fremgik klart nok, om tilbudet var frivilligt eller ej.

Dan Oxholm kalder misforståelserne 'meget uheldige' og tilføjer, at selv de gange, der ikke er økonomiske konsekvenser, risikerer forvirringen at ødelægge samarbejdet med den ledige.

Løsningen virker umiddelbart simpel: Skriv, så folk forstår det.

Men problemet er, at det offentlige skal være dækket ind juridisk, når de henvender sig til borgere, og lovsprog går ikke hånd i hånd med let forståelige gloser.

- Nogle juridiske termer skal simpelthen være der af hensyn til borgerens retssikkerhed. Derfor er det svært bare at skrive sådan et hej-hej-brev, siger Karin Bancsi fra Jobcenter København.

Smider kuverterne hen i hjørnet
Kunsten er at formulere brevene, så de både opfylder afsenderens behov for at være dækket ind juridisk og modtagerens behov for at forstå, hvad der står. Sådan lyder det fra Anne Kjærgaard, der som forsker ved Dansk Sprognævn blandt andet har undersøgt kommunikationen mellem det offentlige og borgerne.

- Hvis folk ikke forstår, hvad der står i brevene, orker de måske ikke engang at læse dem, men smider i stedet kuverterne hen i hjørnet. Og det kan give mange problemer, siger Anne Kjærgaard.

En anden forklaring er, at unge i dag mangler kendskab til systemet, fordi de ikke længere er med i et fagligt fællesskab på arbejdspladsen.

- Mange unge mangler en fornemmelse for begreber, for eksempel hvad det betyder at være arbejdsløs eller med i en a-kasse. Ting, der før var en del af vores hverdagskultur, vurderer samfundsforsker Johannes Andersen ved Aalborg Universitet.

Rapporten fra Jobcenter København handler om et forsøg med at skaffe unge arbejdsløse virksomhedspraktik. Her fandt man blandt andet frem til, at mange unge ikke forstår de papirer, de modtager fra jobcentret.

Se kommunernes værste vrøvl: Hverken studiner eller direktører fatter det

Læs også: Socialrådgiverne skal lære at skrive dansk

Læs også: Tjek om du er fattig nok til kontanthjælp

Se de mest tossede aktiverings-skandaler

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen