Nu kan SAS sælges

Efter spareaftalen: Politisk flertal klar til at slippe tøjlerne i det kriseramte selskab

Bestyrelsesformand Fritz Schur opfordrede åbent til et frasalg af SAS, da flyselskabet i går offentliggjorde, at spareøvelsen er i hus. (Foto: Mogens Flindt)
Bestyrelsesformand Fritz Schur opfordrede åbent til et frasalg af SAS, da flyselskabet i går offentliggjorde, at spareøvelsen er i hus. (Foto: Mogens Flindt)

Et flertal på Christiansborg åbner nu for, at SAS skal væk fra statens hænder. Det sker efter, at bestyrelsesformanden i det pressede flyselskab, Fritz Schur, åbent opfordrede til et frasalg, da SAS i går offentliggjorde, at dens spareøvelse var i hus.

- Der er især et hensyn, der tæller for regeringen. Nemlig, hvordan kan vi medvirke til, at der er så mange og så gode flyforbindelser ud af Københavns Lufthavne som muligt. Både fordi det gavner erhvervslivet ikke blot i København, men i hele landet, og fordi det bidrager til beskæftigelsen. Og hvis vi på et tidspunkt vurderer, at dette hensyn kan varetages bedre ved en ændret ejerstruktur i SAS, så vil vi gå åbent ind i en sådan drøftelse, siger finansminister Bjarne Corydon i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Fusion
Også SF er åben for, at SAS bliver solgt.

- For os er det afgørende, at vi får et rentabelt selskab ud af det, og det får vi med den ansvarlighed, som fagforeningerne også har udvist de seneste dage. Og det er klart, at det bliver afgørende for, at vi får skabt et SAS, der kan leve videre. Så må vi senere tage stilling til, om det skal være en fusion, som selvstændigt selskab eller som led i et opkøbt.

Læs også:

Se også: SAS-spareplan giver ikke billige billetter

I den borgerlige lejr er Venstre og de konservative klar til at sælge SAS, hvis det gavner selskabet og danske arbejdspladser, mens DF og Liberal Alliancen mener, at flyselskabet skal sælges hurtigst muligt.

Sælg
- Det vil være godt, hvis staterne med det vons vil sælge deres delejerskab, og Danmark må meget gerne gå foran og sælge de 14 procent, som den danske stat ejer, siger Ole Birk Olesen, finansordfører for Liberal Alliance, der mener, at det statslige ejerskab har haft direkte indflydelse på SAS-krisen.

- De medarbejdere, der har været i SAS, har haft en fornemmelse af, at de altid kunne få opbakning fra en eller flere stater i, at der ikke skulle ske nogen rationalisering af SAS. Selve det statslige ejerskab eller medejerskab har været en årsag til, at SAS er kommet i krise, mener han.

Læs også: Se også: Læserne: Sælg SAS Læserne: Sælg SAS

DF: Staten skal ikke drive flyselskaber
Dansk Folkeparti er også klar til at skyde SAS på andre hænder.

- Vores udgangspunkt er, at staten ikke skal drive flyselskaber, siger finansordfører og partileder Kristian Thulesen Dahl ( DF) i en skriftlig kommentar.

I går sagde Fritz Schur:

- Jeg mener, at en fusion, en sammenlægning eller overtagelse vil være det bedste.

Sverige, Norge og Danmark ejer tilsammen 50 pct. af SAS-aktierne. Både i Norge og Sverige har regeringen tidligere meldt ud, at man er klar til salg.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen