Nøgenprotest på rådhuset i San Francisco

Nudisterne i den ellers frisindede hippieby skal trods protester til at tage tøj på. Ellers vanker der bøder

Gypsy Taub protesterer over den nye lov ved at smide tøjet på rådhuset i San Francisco. (Foto: AP)
Gypsy Taub protesterer over den nye lov ved at smide tøjet på rådhuset i San Francisco. (Foto: AP)

Det er slut med at vandre rundt i den amerikanske storby San Francisco uden en trevl på kroppen. Fremover skal trusserne på, har bystyret besluttet i en tæt afstemning natten til onsdag dansk tid.

Afstemningen har givet anledning til masser af protester, fordi nøgenforbuddet strider mod byens kendte frisind og muligheden for at kunne udtrykke sig frit, lyder det.

- I tanken er muligheden for at udtrykke sig frit virkelig godt. Indtil det kommer til dit kvarter, siger bystyre-medlem Scott Wiener, der bor i byens Castro-kvarter og som har foreslået den nye lovgivning.

Castro-kvarteret er blandt andet kendt for sine såkaldte 'Naked Guys', og selv om de nu kan risikere en klækkelig bøde for at vise køns- eller bagdele i det offentlige rum, så er forbuddet ikke totalt.

Man kan nemlig stadig vise sig frem ved festivaler eller på byens strande, slår Wiener fast.

Flere raser dog over Wieners forslag, og demonstranter havde da også trodset en kølig novemberdag og stillet sig nøgne frem foran rådhuset. En gruppe har samtidig sagsøgt bystyret, fordi de mener, at nøgenforbuddet strider mod ytringsfriheden.

- Jeg forsøger at beskytte mine klienters ret til at engagere sig i den beskyttede politiske tale, som er garanteret af USA's forfatning, siger advokat Christina DiEdoardo.

Sagsanlægget ryster dog ikke Wiener.

- Det virker som et mediestunt og som temmelig useriøst, siger han og peger på, at mange andre amerikanske byer allerede har lignende lovgivninger.

Seks stemte for forslaget, mens fem stemte imod. Før nøgenforbuddet kan træde i kræft, skal bystyret dog stemme om forslaget endnu en gang, og derefter skal det godkendes af borgmesteren. Det er forventet, at kludene skal på fra 1. februar.

Bliver man derefter taget i at være nøgen på byens gader, på caféer eller i offentlige transportmidler, skal man hoste op med 580 kroner for en førstegangsforseelse. Bøden stiger, hvis man gør det igen, og i sidste ende kan nøgenheden koste en fængselsstraf.

1 af 3 (Foto: AP)
2 af 3 (Foto: AP)
3 af 3 Gypsy Taub protesterer over den nye lov ved at smide tøjet på rådhuset i San Francisco. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen