Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Nyt vidne i fangesagen: Danmark taget ved næsen

Et nyt vidne er dukket op i sagen, hvor 11 irakere har lagt sag an mod den danske stat for at være medansvarlig i de overgreb, irakerne blev udsat for i forbindelse med Operation Green Desert i Irak i 2004.

Tidligere Irak-ambassadør Christian Oldenburg.
Tidligere Irak-ambassadør Christian Oldenburg.

Det er den tidligere danske ambassadør i Irak Christian Oldenburg, der nu står frem og fortæller, at de danske styrker i forbindelse med Operation Green Desert blev taget ved næsen og brugt i en intern, religiøs konflikt.

Som Ekstra Bladet tidligere har berettet, så er det mere end sandsynligt, at et af motiverne til, at de 11 civile irakere blev mishandlet under og efter militæroperationen er, at de er sunnimuslimer, og at deres bødler fra det irakiske politi er shiamuslimer.

Samme konklusion når Christian Oldenburg frem til:

- Det ligner et religiøst overgreb fra et flertal mod et mindretal. Det undrer mig ikke, at de religiøse grupper slås mod hinanden, men det undrer mig, at den danske hær deltager i en religiøs, stammemæssig konflikt.

­ Jeg tror, at den danske bataljon er blevet taget ved næsen, siger han til Altinget.dk.

Christian Oldenburg hæfter sig også ved, at ingen af de anholdte irakere blev sigtet for noget, og derfor har han svært ved at se, at der skulle være andre grunde til deres anholdelser.

- Jeg får en mistanke om, at det er tale om et shia-overfald på sunni-muslimer. Der blev fundet meget få våben, og de blev løsladt uden anklager. Så det virker som en fantastisk mærkelig sag, som skal opklares til bunds, siger han til Altinget.dk.

Christian Oldenburg var dansk ambassadør i Irak fra 1. juli 2005 til 31. august 2006.

Advokat Christian Harlang, der fører sagen for de 11 irakere, vil indkalde ved et pressemøde kl. 13.30 i dag, mandag, indkalde Christian Oldenburg som vidne i retssagen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen