Fangesag: Ambassadører advarede om tortur

Søren Gade under fornyet pres. Alle vidste, at der fandt mishandling sted i Iraks fængsler, siger ambassadør

Irak-ambassadør Christian Oldenburg.
Irak-ambassadør Christian Oldenburg.

To tidligere danske ambassadører i Irak advarede gentagne gange i 2005 og 2006 om, at irakisk politi stod bag mishandling og ydmygelser af fanger, skriver Ekstra Bladet.

Alligevel overlod danske soldater i den periode flere gange fanger til de irakiske myndigheder. Det strider mod FN's torturkonvention om, at tilbageholdte ikke må overdrages til myndigheder, som kan tænkes at ville bruge tortur mod dem.

Læs også:

Dalby tager mundkurv på i omstridt fangesag

De nye oplysninger sætter yderligere pres på Søren Gade, Venstres tidligere forsvarsminister. Han udtalte i 2007, at man ikke havde 'kendskab til mishandling eller tortur af personer tilbageholdt og overgivet af danske styrker'.

Christian Oldenburg, der var dansk ambassadør i Irak fra 1. juli 2005 til august 2006, forklarer, at det var alment kendt i Irak, at fanger blev mishandlet:

- Da jeg var i Irak, var det den almindelige opfattelse dér, at både de amerikanske og de irakiske fængsler var forfærdelige, og at tæsk, mishandling, ydmygelser og måske endda tortur kunne forekomme regelmæssigt, siger han.

Læs også:

Irak-soldat: Oberst Bøllebank er 'et skvat'

Og oplysninger om mishandling meldte Christian Oldenburg flere gange videre i systemet:

- Jeg har indberettet om den slags sager, når det faldt for. Getterman (Oldenburgs forgænger, red.) og jeg indberettede det til Udenrigsministeriet, hvor det er kommet ind på kontorchefniveau.

- Hvad der så efterfølgende er sket i ministeriet, kan jeg jo ikke vide, siger han.

Torben Gettermann, der var ambassadør på den danske ambassade i Bagdad i 2004 og 2005, bekræfter, at han i 2005 advarede om fangemishandling til Udenrigsministeriet.

Enhedslisten forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, mener, at ambassadørernes nye oplysninger kan være en rygende pistol for både forsvaret og de daværende forsvars- og udenrigsministerier.

Læs også:

Forsvarschef modsiger sin oberst

- Det er jo forbudt i henhold til konventionerne at udlevere fange, hvis der er en mistanke om, at de kan lide overlast. Og når to ambassadører melder hjem med advarsler om mishandling, så burde alle alarmklokker ringe.

- Derfor er det et kæmpe problem, når danske styrker i den periode ikke stopper med udlevering af fanger til irakere, siger han ifølge Ekstra Bladet.