Eks-borgmester: Kasernelukning gav arbejdspladser

Viborgs tidligere borgmester fortæller, at lukningen af byens kaserne i 2001 har skaffet flere arbejdspladser

Nedlægningen af Viborg Kaserne endte overraskende med flere arbejdspladser. Foto: Jesper Kristensen/JP
Nedlægningen af Viborg Kaserne endte overraskende med flere arbejdspladser. Foto: Jesper Kristensen/JP

En kasernelukning behøver ikke nødvendigvis at være en negativ udvikling for en mindre by. Det kan ende med en lykkelig slutning.

Det fortæller tidligere Viborg-borgmester Johannes Stensgaard (S) i kølvandet på, at Ritzau har erfaret, at regeringen planlægger at lukke kasernerne i Høvelte og Varde som et led i en større spareplan.

Den plan møder stor kritik fra de to byers borgmestre, der frygter konsekvenserne af eksempelvis tabte arbejdspladser. Men i Viborg var erfaringen en anden.

- Vi kom os hurtigt over tabet, siger Johannes Stensgaard, der var borgmester, da man i 2001 besluttede at lukke byens kaserne.

- Til at begynde med kæmpede vi som vilde og gale for, at kasernen ikke skulle lukke. Dels for at bevare vores daværende arbejdspladser, men også for at bevare Viborgs sjæl. Vi havde jo haft soldater i byen siden 1865, siger Johannes Stensgaard.

Viborg Kommune havde dog en meget favorabel tilbagekøbsaftale med regeringen og købte straks efter lukningen bygninger og område af det danske forsvar.

- Det var så vores held, at den ligger så godt og centralt placeret i byen. Vi udnyttede muligheden til at lave et nyt udviklingscenter på grunden, siger den tidligere borgmester.

- Der forsvandt da mange arbejdspladser. Men der er så siden sket det med den nye udnyttelse af grunden, at der er opstået væsentligt flere arbejdspladser, end der var på kasernen, da den lukkede.

- Og der er måske også en lidt mere fremtid i det, der foregår på grunden lige nu, siger Johannes Stensgaard, der var borgmester i Viborg fra 1998 til 2009

- For at gøre en lang historie kort, så kan vi nu sige, at det endte lykkeligt.

Regeringen skal spare i alt 2,7 milliarder kroner på forsvarsområdet.

Ud over de mulige kasernelukninger har regeringen også lagt frem, at de ønsker af skille sig af med værnepligten.

Forhandlingerne om en ny forsvarsaftale fortsætter tirsdag.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen