Kræftdøde brandmænd: Børnene søger erstatning

Enker og børn. Efterladte til kræftdøde brandmænd kan få erstatning

Læs også: Job-fare! Brandmænd får uhelbredelig kræft

For et år siden blev Ib Frøby begravet til blå blink og hylende sirener. Hans hjelm lå på kisten i kirken. Han var pensioneret brandmand og døde af kræft.

Nu forsøger hans 36-årige søn at få en økonomisk kompensation for farens død.

- Jeg gør ikke det her for pengenes skyld. Jeg gør det, fordi jeg håber, at det kan hjælpe andre brandmænd, fortæller Jan Østergaard er en af de mange, der i disse dage kontakter brandmændenes fagforeninger for at få hjælp til at anmelde canceren som en arbejdsbetinget lidelse.

En arbejdsskade bliver aldrig for gammel
Der er ingen forældelsesfrist på arbejdsskade-sager.

- En brandmands-enke, der flere år efter sin mands død kommer i tanke om, at mandens død kunne skyldes påvirkninger fra hans arbejde, kan godt få sagen vurderet, oplyser Michael Skov Jensen, kommunikationsansvarligt i Arbejdsskadestyrelsen.

Brandfolkenes Organisation, 3F og FOA har nu opfordret alle kræftramte brandmænd til at kontakte deres fagforeninger, så deres sager kan blive prøvet.

Det er sket efter, at Avisen.dk har bragt en artikelserie, der stiller skarpt på cancer på landets brandstationer.

I perioden 2007-2011 har kun én brandmand fået anerkendt kræft som en konsekvens af mange års arbejde i røg, der har været tyk af kræftfremkaldende stoffer. Det til trods for, at forskning siden 1990'erne har påvist kræftrisiko ved brandslukning.

En skandale som den i Grindsted
I 3F forventer man, at der venter en række erstatningssager efter denne sag, som man kalder en skandale.

- Vi tager dette her lige så alvorligt, som skandalen på Grindsted-værket, sagde Jan Villadsen, formand for 3F Transportgruppen, der repræsenterer brandmænd fra Falck mandag.

Skandalen i Grindsted afstedkom historisk store erstatningskrav fra over 100 medarbejdere, der var blevet forgiftet med kviksølvdampe, selvom ledelsen vidste besked om faren.

Flere har fået hjerneskader.

Kun for ægtefæller og børn
Som i andre arbejdsskade-sager er det op til den afdødes familie at finde frem til dokumentation, der beviser, at brandmanden ikke er død af arvelig kræft eller kræft, der skyldes en usund livsstil.

- Når manden er død, gør det selvfølgelig bevisbyrden noget tungere at løfte, da man på en eller anden måde via lægelige journaler og ansættelsespapirer med sikkerhed skal kunne påvise, at arbejdet var skyld i hans sygdom, lyder det fra Arbejdsskadestyrelsen.

Det er dog ikke hvem som helst, der kan anmelde afdødes arbejdsskade og få del i en eventuel erstatning.

"Vi kan kun kan behandle sagen, hvis der er erstatningsberettigede efterladte på tidspunktet, hvor pågældende afgik ved døden. Det vil sige ægtefæller, samlevende gennem mindst 2 år, mindreårige børn (altså under 18 år) eller unge under 21 år under uddannelse.

Det skønnes, at der er mellem 5.000 og 10.000 brandmænd i Danmark i øjeblikket, ingen kender det præcise antal for kræfttilfælde endnu.

Se de vilde billeder: Døds-branden Hafnia fra 1973

Læs også: Brandmænd: Vi pisser i bukserne på øvelserne

Læs også: Kræften åd nummer 710 op

Læs også: Brand-kræft har slået Allans sexliv ihjel

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen