Chefen indrømmer: Sådan udvælger han til fyringer

Chefer indrømmer at de går målrettet efter de ældste medarbejdere

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

Læs også: Guide: Hold dig ung på jobbet og undgå fyring

Fyringsrunderne ruller stadig på det danske arbejdsmarked.

SAS og Vestas som de seneste af store danske arbejdspladser, der skal på skrump. Men hvem skal ’prikkes på skulderen’, og hvad skal begrundelsen være?

Hos en ud af seks chefer i små og mellemstore virksomheder spiller alder ind, når der skal afskediges medarbejdere. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for advokatkæden Advodan. Men det er stik imod reglerne om forskelsbehandling, forklarer advokat Peter Breum fra Elmer & Partnere, der har speciale i arbejds- og ansættelsesret.

- Det er helt sikkert noget, de lægger vægt på, og det går ud over de ældre, siger han.

Diskvalificeret på grund af alder
Det er ifølge Peter Breum den offentlige sektor, der er værst til at aldersdiskriminere. Når det offentlige fyrer medarbejdere, sker det på baggrund af en helhedsvurdering. Og ud fra den vælger chefen så, hvem han bedst kan undvære.

”Hvis ikke vurderingen uddybes, kan man smugle hvad som helst ind under den,” siger han.

Hos Business Danmark får man også meldinger fra fyrede medlemmer, som føler, at deres alder har diskvalificeret dem i fyringsrunder. For nylig har to medlemmer på 60 og 61 år fået en erstatning på tre måneders løn for usaglige opsigelser.

- Vi ved, at det sker, men det er vanvittig svært at bevise, fordi arbejdsgiverne jo ikke er så dumme at sige, at medarbejderen er for gammel, siger pressechef i Business Danmark Michael Krag-Svendsen.

Svært at bevise diskrimination
I Ligebehandlingsnævnet har man oplevet et stigende antal klager over forskelsbehandling på arbejdsmarkedet. I 2010 faldt der afgørelse i 23 sager om aldersdiskrimination. I 2011 var tallet 54 og i år er der foreløbig afgjort 44 sager om aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet.

Men det kan være svært at få medhold i en diskriminationssag.

- Det er lettere at skabe formodning om, at det har fundet sted end rent faktisk at bevise det, siger Peter Breum.

Værst ser det ud i de små firmaer, hvor enkeltmedarbejdere fyres på baggrund af manglende kvalifikationer – en meget umålbar definition.

Ved massefyringer i store virksomheder er det anderledes. Der kan man få konkrete statistiske beviser ved at sammenligne gennemsnitsalderen hos medarbejderstaben med gennemsnittet for den fyrede gruppe medarbejdere, forklarer Peter Breum.

Læs også: Guide: Hold dig ung på jobbet og undgå fyring

Læs også: Chefen snød Susanne for 20.000 i feriepenge

Spot lortechefen! Sådan gør chefen dig utryg

Læs også: Sådan får du din kollega med i kanen

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen