SAS vil snyde ansatte for 752 mio. kr.

Spareplanen: Selskabet vil rive danske piloters kontrakter i stykker - og dermed annullere deres pensionsordninger

SAS-ledelsens udspil vil koste selskabets piloter trekvart milliard kroner. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
SAS-ledelsens udspil vil koste selskabets piloter trekvart milliard kroner. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)

Kriseramte SAS lægger an til et tyveri af de helt store.

I sin desperate kamp for overlevelse vil det statsejede selskab blandt andet rive de mange danske piloters kontrakter i stykker – og dermed også annullere deres pensionsordning.
Læs:

Se også: Thorning gør klar til SAS-kollaps

Ifølge interne beregninger fra SAS vil det betyde, at de godt 540 danske piloter mister præcis 752 pensions-millioner.

Lagt an på fast tidspunkt
Det kan få uoverskuelige konsekvenser for piloterne, fordi SAS har en fast pensionsmodel, som udelukkende er lavet til at skulle opgøres på et fast tidspunkt, for eksempel ved 30 års ansættelse.

Men når de bliver annulleret netop nu, vil de meget lave renter og en række andre faktorer betyde, at piloterne kommer til at se deres private pension skrumpe med mange millioner. Det virker SAS dog til at være bedøvende ligeglade med.

– SAS har helt tydeligt forklaret, at man anser de 752 mio. kr. som en moralsk forpligtelse, men ikke en juridisk. Det har kigget det hele igennem og mener derfor godt, det kan nægte at udbetale pengene, siger Lars Bjørking, formand for Dansk Pilotforening.

Piloternes udspil til SAS
Beregningerne blev præsenteret til repræsentanter for SAS-piloterne på et lukket møde i fredags.

Midt i de omfattende besparelser hos SAS og de massive gældsproblemer er der ingen tvivl om, at det vingeskudte flyselskab hellere end gerne vil undgå at skulle hoste op med 750 mio. kr.

Derfor har piloterne da også lagt op til en ordning, hvor SAS betaler de mange millioner tilbage i mindre portioner over en længere periode. Det vides dog endnu ikke, hvordan SAS forholder sig til den løsning.

Piloterne pessimister
Men hos Dansk Pilotforening er man ikke alt for optimistisk.

– Beskeden fra SAS var helt klart, at man ikke så nogen grund til at betale vores medlemmer deres pensionspenge. Det vil koste vores folk uhørt mange penge, og jeg forstår ikke, hvordan et statsligt firma kan agere på den måde, siger Lars Bjørking.
Læs:

Se også: Pistolen for brystet

Hos SAS afviser Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef i Danmark, at piloterne vil komme til at miste noget af det, de har optjent.

Samme vilkår som andre
– Som arbejdsgivere kan vi godt stå inde for de vilkår, vi tilbyder med de nye aftaler. Det er bestemt anstændige vilkår på det skandinaviske arbejdsmarked. Vi gør jo netop det her for at sikre skandinaviske arbejdspladser, siger hun og understreger, at SAS fremover vil betale 15 pct. i pensionsbidrag til piloterne. Det skulle ifølge selskabet medføre, at piloterne får samme vilkår som det øvrige arbejdsmarked.

LÆS MERE I EKSTRA BLADET:
Derfor taber piloterne penge
Fagforeninger: Stik piben ind Corydon
Thorning: Situationen er alvorlig

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen