EU får ét nyt euforiserende stof hver uge

Mens brugen af kendte stoffer som kokain og heroin ligger stabilt, dukker der flere nye stoffer op i Europa

Narkobranchen er en kreativ branche. Den udvikler hele tiden stoffer med nye kemiske sammensætninger, der endnu ikke er lovgivet mod i de europæiske lande.

På den måde får Europa mere end ét nyt euforiserende stof om ugen ifølge Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug, Eonn.

Der er allerede blevet indberettet 57 nye euforiserende stoffer i 2012. Til sammenligning blev der i 2011 indberettet 49 nye euforiserende stoffer, 41 i 2010 og 24 i 2009.

Stofferne bliver enten solgt som kendte stoffer. De efterligner for eksempel den kemiske sammensætning i ecstasy, eller også sælges de som såkaldte legal highs (lovlige stoffer), som endnu ikke er gjort ulovlige.

En snapshot-undersøgelse fra Eonn viser, at der er et rekordstort antal af onlineforhandlere, der sælger de nye stoffer - nemlig 693 over hele Europa i januar i år.

Centrets videnskabelige direktør, Paul Griffiths, understreger, at der hele tiden kommer nye onlineforhandlere til - og at mange af hjemmesiderne kun eksisterer i meget kort tid, før bagmændene lukker dem ned og åbner nye sider under andre navne.

- Vi ved, at de unge lærer de nye stoffer at kende på nettet, hvor stofferne bliver solgt som legal highs. På den måde kan de sidde derhjemme og læse om de trip, de forskellige nye stoffer giver, siger Paul Griffiths.

Næsten hver 20. danske unge mellem 15 og 24 svarer i en undersøgelse fra Eonn, at de har brugt legal highs på et tidspunkt i deres liv.

Når der i gennemsnit bliver udviklet mere end ét nyt stof om ugen, der har en ny og hidtil ukendt kemisk sammensætning, kan det virke, som om politikerne altid er to skridt bagud.

Det erkender den svenske EU-kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström.

- Men deres forspring bliver mindre i takt med, at vi bliver bedre til at dele informationer om spredningen af de her nye stoffer og inspirere hinanden til at lovgive mod det, siger hun.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen