Vold på jobbet koster en milliard om året

Hver tiende er udsat for vold på jobbet viser ny undersøgelse. Konsekvenserne er højt sygefravær.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Læs også: Så mange kæmper med sexchikane på job

Vold på jobbet koster ikke bare blå mærker og ar på sjælen. Det slår også store huller i samfundsøkonomien. Det koster samfundet omkring en milliard om året alene på grund af øget sygefravær.

Ikke bare på grund af de direkte skader. Voldsofrene er også plaget af eftervirkninger som øget stress, udbrændthed og psykiske problemer.

Det viser beregninger lavet af FTF på baggrund af en ny undersøgelse, hvor 15.000 FTF’ere har svaret på spørgsmål om deres psykiske arbejdsmiljø.

Vold giver 117.800 ekstra fraværsdage
Bare på FTF-arbejdspladserne, der har 390.000 ansatte, giver volden 117.800 ekstra fraværsdage – svarende til 250 millioner kroner. Ganger man tallet op på samfundsplan ryger det op på over en milliard.

- Det er et voldsomt højt tal. 117.800 fraværsdage. Det er vildt mange penge. Det viser, at man skal tage vold meget mere alvorligt. Ikke bare på grund af konsekvenserne for den enkelte, men også fordi det koster så meget for samfundet, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

FTF er hovedorganisation for en række fagforeninger, der organiserer blandt andet sygeplejersker, pædagoger, lærere, ansatte indenfor bank og forsikring, socialrådgivere og fysioterapeuter.

Hver tiende har været udsat for vold
Næsten hver tiende FTF’er har været udsat for fysisk vold indenfor det seneste år. Af dem har godt en tredjedel fået synlige blå mærker eller skader på kroppen.

Bente Sorgenfrey at for mange arbejdspladser står uden voldspolitik for hvad man skal gøre i situation, hvordan den ramte skal bearbejde det bagefter, og hvor man kan få hjælp.

Dermed bliver vold den enkeltes problem og mange mister kontakten til arbejdspladsen efter voldsepisoder, fordi de ikke kommer tilbage på grund af angst. Andre går med det alene, mens det vokser dem over hovedet.

Undersøgelsen viser, at vold og trusler på jobbet har en række følger. 16 procent af de FTF’ere, der har været udsat for vold, er stressede. Det er dobbelt så mange som blandt dem, der ikke har været udsat for vold. Voldsramte på jobbet er også mærkbart mere udbrændte og har lavere psykisk velbefindende.

I tørre tal er resultatet, at voldsramte har 50 procent så mange sygedage, som andre. 10,6 fraværsdage om året som følge af sygdom mod 7,4 sygefraværsdage hos de ikke voldramte.

Oveni kommer konsekvenser som øget risiko for førtidspensionering, stress og depression, som FTF ikke har regnet på.

- Vi ved, at vold eskalerer, når tid og opgaver ikke hænger sammen. Klienter og brugere bliver mere frustrerede, når der ikke er tid til dem, og situationen eskalerer, når der er færre til at tale en beruset person ned på en skadestue, siger Bente Sorgenfrey.

Nedskæringer forværrer problemet
Hun mener, at nedskæringerne i det offentlige er med til at forklarer stigningen i voldsepisoder.

Problemet med vold på jobbet er vokset indenfor dag- og døgninstitutionsområdet. Her var andelen, der har været udsat for vold indenfor de seneste 12 måneder 9 procent i 2001, 12 procent i 2006 og 15 procent i 2011.

Videncenter for Arbejdsmiljø har lanceret kampagnen Forebyg Vold på Jobbet. I foråret har de besøgt 13 offentlige arbejdspladser.

Billedet er, at mange arbejdspladser tror, de har styr på forebyggelsen af vold.

- Men under overfladen viser det sig ofte, at de ikke har talt det helt i gennem. At man for eksempel helt grundlæggende ikke er enige om, hvad en voldsepisode er, siger Rikki Hørsted, kampagne- og rejseholdsleder for Forebyg Vold på Jobbet.

Et andet emne er, at arbejdspladserne med risiko for vold hele tiden skal arbejde med det.

- Man skal tage vold alvorligt, og så skal man støtte hinanden. En vigtig del er også at man er trænet i konflikt-nedtrappende kommunikation. Det er ikke nok med et kursus for fem år siden. Fokus på vold er en vedvarende proces, siger Rikki Hørsted.

Læs også: Druk og vold: Se de kendtes pinlige mugshots

Læs også: Rengøring og et blowjob: 750 kroner

Læs også: Mystisk bolig under Hovedbanegården

Læs også: Vold på jobbet: Mia måtte flygte ud af vindue

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen