Dansk mindretal truer: Vi sætter selv juletræ op

Dramaet om den aflyste jul fortsætter i Kokkedal: Muslimsk bestyrelsesflertal siger stadig nej - også til gratis juletræ

Bestyrelsesmedlem Ismail Mestasi (i forgrunden) vil holde fast i aflysningen af julen i Egedalsvænge. (Foto: Anthon Unger)
Bestyrelsesmedlem Ismail Mestasi (i forgrunden) vil holde fast i aflysningen af julen i Egedalsvænge. (Foto: Anthon Unger)

- Vi er nogle, der har besluttet selv at sætte juletræet op, som vi plejer. Og det gør vi, fordi det er, hvad beboerne her i området ønsker.

Sådan siger formanden for boligbestyrelsen Egedalsvænge i Kokkedal, Karin Leegaard Hansen, efter at et snævert flertal torsdag aftes fortsat, at boligforeningen ikke skal have hverken juletræ eller julehygge i år.

Læs også:

Aflyst juletræ: Danskerne må lette røven

Et af de julefjendtlige bestyrelsesmedlemmer siger, at danskerne slet ikke selv gad at sørge for julearrangementet:

- Ingen ville påtage sig opgaven at skaffe det (juletræet, red.). Der blev foretaget en afstemning, og det hele er endt, som det er endt. Jeg, der slet ikke selv holder jul, blev bedt om at skaffe træet. Det vil jeg ikke, sagde Ismail Mestasi, som sammen med fire andre udgør flertallet i den ni mand store bestyrelse, som stemte julehyggen ned.

Tilbud om gratis træ
Karin Leegaard Hansen uenig i Mestasis udlægning:

- Jeg sagde udtrykkeligt, at jeg nok skulle stå for det årlige juletræ. Et eller andet må være smuttet i referatet af mødet, sagde hun sent i aftes.

Læs også:

Afsløring i juletræsskandalen: Rod i afstemning

Jonas Birger-Christensen har tilbudt som privatperson at give foreningen 7000 kroner til et juletræ samt yderligere 7000 kroner til næste års eidfest, ligesom flere andre også har meldt sig på banen med tilbud om donationer og hjælp.

Der bliver ikke noget juletræ
Står det til de fem omstridte, muslimske medlemmer af beboerbestyrelsen fra Egedalsvænge i Kokkedal, bliver der dog ikke sat noget juletræ op i år.

Læs også:

'Aflyst jul kommer ikke jer ved' og Juletræsskandalen: Bestyrelse gemmer sig bag falsk tavshedspligt

- Det handler jo blot om et lille grantræ. Det har intet med religion at gøre..

- Nå, det troede jeg. Men vi står fast på vores beslutning. Vi er blevet valgt til at bidrage med vores holdninger til bestyrelsen. Og det gør vi så, siger Ismail Mestasi og forklarer, at det slet ikke handler om pengene.

- Men ved tidligere juletræsopsætninger er der kun mødt ti mennesker frem, påstår han og henviser til den store interesse, der var for eid-festen, hvor der ifølge ham deltog 700 beboere.

Læs også:

Her er julen tilladt

Jeg vil ikke fremstå som et monster
- Hvorfor vil du ikke være ' den gode', der bøjer sig?

- Jeg har masser af gange taget fejl og også ændret holdning. Jeg vil ikke fremstå som et monster, Men jeg synes, vi skal holde fast i vores beslutning, nu den er truffet på demokratisk vis, siger Ismail Mestasi og gør opmærksom på, at han ikke vil dræbe julen eller træet. Det komiske er blot, at jeg, der slet ikke selv holder jul, blev bedt om at skaffe træet. Det vil jeg ikke.

Den lokale juletræsskandale, der er blevet verdenskendt i Danmark har fået stor politisk opmærksomhed og skal nu også undersøges af politiet.

Tager politianmeldelse roligt
Den jurastuderende Karsten Egtved fra Køge har meldt blandt andre Ismail Mestasi og Ismail Sahan fra bestyrelsen til Nordsjællands Politi for at have overtrådt straffelovens racismeparagraf.

Læs også:

Politiet ind i juletræsskandale

Han supplerede i aftes sin politianmeldelse med en anbefaling til ordensmagten om, at Mestasi bliver den første, der skal afhøres ’for på den måde at sikre, at han ikke kan koordinere en forklaring med de andre’.

Mestasi og Sahan er overraskede over, at de er blevet politianmeldt, men:

- Vi tager den med ro. Vi har vores dokumentation i orden, siger de samstemmende til ekstrabladet.dk.

Vi kan væltes ved generalforsamling
Mestasi beskylder den tidligere bestyrelse for at have brugt flere hundrede tusinde kroner til diverse julefrokoster med ægtefæller og efterfølgende ture til et kasino med overnatning.

- Så det er en form for hævn, I har gang i?

- Nej, vi håber, mange andre vil stille op til bestyrelsen næste år. Vi kan jo væltes ved næste generalforsamling.

Afdelingsbestyrelsen mødes igen i næste uge for at diskutere juletræssagen.

Læs referatet fra bestyrelsesmødet, hvor julen blev stemt ned, her.

Hvad tror du? Får Egedalsvænge et - eller flere - juletræer? Skriv din kommentar under artiklen.

Skriv til os, hvis du kender til lignende historier om truede danske traditioner. SMS/MMS til 1224 (det koster almindelig sms-takst), eller mail til 1224@eb.dk.