Tungmetaller forurener stort område i Finland

Finland står over for en alvorlig miljøforurening, efter at store mængder tungmetaller er lækket ud i naturen

Miljømyndigheder og redningsmandskab er i alarmberedskab i Sotkamo i det østlige Finland, efter at store mængder tungmetaller er lækket ud i naturen i de seneste dage ved zink- og nikkelminen Talvivaara.

Mandag oplyser den finske miljøcentral Syke, at lækagen er langt værre end hidtil antaget, og at konsekvenserne er meget større end antaget, da lækagen begyndte for en ugen siden fra en kunstig sø, hvor stærkt forurenet affaldsvand opbevares.

- Der er lækket store mængder tungmetaller ud fra mineområdet. Mindst 10 gange så store mængder som for en uge siden, hedder det i en vurdering fra Syke.

En ekspert ved miljøcentralen siger, at forureningen kan føre til fiskedød i de mange vandløv og søer, der er forurenet.

Det er affaldsvand med zink, nikkel og uran, der er lækket ud. Frem til søndag aften var mindst 900 kilo nikkel lægget ud.

- Disse metaller har en meget skadelig indvirkning på bundfaunaen i søerne, på alger, vandplanter og fisk, siger Timo Jouttijärvi, projektleder ved Syke.

De finske miljøeksperter, der følger udviklingen, er især bange for, hvad der vil ske, hvis de giftige metaller bliver blandet sammen ude i naturen og vandløb.

Ingen ved, hvad der sker, og konsekvenserne er 'helt uforudselige'.

Finske redningsmandskaber og mineselskabet Talvivaara, der ejer anlægget i Sotkamo, har, siden den første lækage af ukendte årsager begyndte for en uge siden, sat et større redningsarbejde i gang.

Godt 150 mand arbejder på at forstærke og bygge nye dæmninger omkring minen for at begrænse og stoppe lækagen.

I vandet er der også uran. Men den anses ikke at udgøre nogen fare for mennesker i øjeblikket. Det bliver den derimod, hvis den trænger ned i grundvandet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen