Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Eksperter: SAS-medarbejdere har pistol for panden

Hvis ikke medarbejderne accepterer den fremlagte spareplan, går SAS på røven, mener flere eksperter

Det er i høj grad op til fagforeningerne at redde SAS, mener flere eksperter. (Foto: Jacob Ehrbahn)
Det er i høj grad op til fagforeningerne at redde SAS, mener flere eksperter. (Foto: Jacob Ehrbahn)

Det er op til stewardesserne, piloterne, det administrative personale og andre personalegrupper at redde SAS, mener flere eksperter, som ekstrabladet.dk har talt med. For accepterer personalet ikke de nye vilkår, har de i løbet af kort tid ikke længere en arbejdsplads.

- Jeg er overrasket over, at jeg allerede en time efter, spareplanen kom frem, kan læse, at forskellige faggrupper finder det helt urimeligt. De skal passe på, de ikke sejrer sig selv ihjel, for hvad hjælper det at opretholde sin løn i seks måndeder, hvis virksomheden derefter må lukke, siger Kristian Anders Hvass, ph.d. og adjunkt på CBS med lufttrafik som forskningsområde.

Overhængende risiko for konkurs
Det synspunkt deler Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

- Medarbejderne har pistolen for panden. Hvis ikke de siger ja til den her spareplan, der sænker omkostningerne for SAS markant, så er det er en overhængende risiko for, at SAS går konkurs, siger han.

Spareforslaget, som personalegruppernes fagforeninger netop nu tygger på, indebærer blandt andet en personalereduktion fra 15.000 til 9000. En del af nedskæringen skal dog findes ved at outsource den enhed, der håndterer bagagen.

Lønnedgang uden færre penge
Medarbejderne skal også gå ned i løn, men det betyder ikke nødvendigvis, at der kommer færre penge på kontoen hver måned.

- Det kan også gøres ved, at man går lidt op i arbejdstid for den samme løn. Kabinepersonalet har blandt andet nogle meget gunstige hviletidsbestemmelser, som man kan slække lidt på, siger Kristian Anders Hvass fra CBS.

Konkurs katastrofal for København
Alle bør gå langt for at bevare det skandinaviske luftfartselskab, for alternativet - en konkurs - vil få store konsekvenser, mener senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

- Det ville være katastrofalt – specielt for København – hvis SAS gik konkurs. Det ville betyde, at lufttrafikken i Kastrup vil blive reduceret, og at turiststrømmen til København ville blive en del en del mindre, siger han.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen