Ekspert om mulig SAS-konkurs: Stort tab for Danmark

Erhvervslivet vil lide hårdt, hvis SAS går konkurs

Det er op til EU at afgøre, om Sverige, Norge og Danmarks regeringer må hjælpe SAS med en økonomisk indsprøjtning. (Foto: Polfoto/Thomas Borberg)
Det er op til EU at afgøre, om Sverige, Norge og Danmarks regeringer må hjælpe SAS med en økonomisk indsprøjtning. (Foto: Polfoto/Thomas Borberg)

I årevis har regnskabstallene været blødende, og den ene sparerunde har afløst den anden. Hver gang har flygiganten med nød og næppe overlevet, men SAS er nu tættere på en konkurs end nogensinde før.

I morgen kommer et kvartalsregnskab, der kan sende selskabet direkte ud i en konkursbegæring, skriver den svenske avis Expressen.

- Jeg vil tro, der i de tre lande sidder nogle politikere, som er blevet bedt om at tage stilling til, om de skal dække over SAS. Men der er også et EU-spørgsmål der skal afgøres, nemlig om det overhovedet er lovligt for de tre landes regeringer at stille garanti for lånene, siger ph.d. Kristian Anders Hvass, der forsker i lufttrafik på Copenhagen Business School.

Han tør ikke selv gætte på, om SAS går konkurs i morgen, eller om de klarer skærene endnu en gang.

- Man skal ikke tro, at bare fordi det er SAS, så bliver de reddet. Der er store selskaber, der før er gået konkurs, siger han.

Hårdt for erhvervslivet
Til gengæld er han klar i mælet om de betydninger, en eventuel konkurs kan få.

- SAS er en vigtig del af alle tre landes infrastruktur. For erhvervslivet vil det være et kæmpe tab, fordi det vil blive sværere at komme til møder i udlandet eller få besøg af mødedeltagere her, siger adjunkten fra Institut for International Økonomi og Virksomhedsledelse.

- En håndfuld ruter eller flere vil formentlig blive nedlagt, fordi de har levet af at samle passagerer fra både Norge, Sverige og Baltikum for så at flyve samlet ud fra København. Det vil et andet flyselskab næppe gøre, siger Kristian Anders Hvass.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen