Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Farlig farve i grønne frisørsaloner

Grønt frisørkoncept anbefaler farligt hårfarvestof

Læs også: Frisører har værre job en malerne I 70’erne

”Grøn Salon sikrer helbredet hos kunder og frisører”.

Sådan skriver Dansk Frisør og Kosmetikerforening om frisørkonceptet Grøn Salon.

Men konceptet, som 35 frisører har tilsluttet sig, må bruge et hårfarvestof, som kan misfarve urin og afføring og give forstørrelse af milten.

EU Kommissionens Videnskabelige Komité for Sikkerhed konkluderer ifølge en rapport, at den farve, som Grøn salon bruger "udgør en risiko for brugeren".

Stoffet, som rapporten angriber hedder Acid Orange 7, og rapporten udkom i marts 2011. Alligevel ligger hårfarvemærket Elumen, hvoraf de fleste farver indeholder Acid Orange 7, på listen over særligt anbefalede sikre produkter hos Grøn Salon og kan frit købes og bruges.

"Det er ikke sikkert at anvende"
- Jeg er af den holdning, at når EU Videnskabelige Komite skriver sådan, så mener vi ikke, det er sikkert at anvende, hverken for forbrugere eller frisører, siger Heidi Søsted, leder af Videncenter for Frisører og Kosmetikere.

Videncentret har advaret om stoffet på frisørernes fagforenings hjemmeside siden september, og har talt med Arbejdstilsynet, Miljøstyrelsen, Grøn Salon og frisørernes fagforening og udsendt en mail med advarsel i deres frisørnetværk.

- Det er et udtryk for min store bekymring. Jeg kan ikke lide at sidde inde med den viden uden at være sikker på, at alle relevante parter med sikkerhed var orienteret. Jeg blev på grund af en fejl først opmærksom på det i sommer, siger Heidi Søsted.

"Vi er ikke blinde og døve"
Alligevel er der intet sket. Indtil Avisen.dk tager sagen op ligger Elumenfarverne med Acid Orange 7 også på 'Positivlisten' på Frisør- og Kosmetikerforeningens hjemmeside. Listen er en vejledning til frisører fra fagforeningen og Grøn Salon.

Positivlisten er lavet af kemiingeniør Johan Galster, der står bag Grøn Salon og er ansat af Københavns Kommune. Han skriver på positivlisten, at produkterne ”indeholder efter vores vurdering ingen sundheds- eller miljøskadelige stoffer".

Men på listen er alle hårfarver af mærket Elumen anbefalet. De fleste indeholder Acid Orange 7.

Alligevel vil Johan Galster ikke tage farvestoffet af listen, der også er den liste, som de grønne frisører arbejder efter. Johan Galster mener, det er en relativt tynd rapport fra EU's Videnskabelige Komite, og at stoffet i det store og hele er uproblematisk ud over det ene advarselssignal.

- Vi er ikke blinde og døve for, hvad den Videnskabelige Komite skriver, tværtimod. Omvendt ved vi med sikkerhed, hvilke store problemer de andre farvestoffer kan give. På det foreløbige grundlag mener vi, at det er overkill at trække det tilbage, for så er der overhovedet intet tilbage af hårfarver for grønne frisører ud over nogle få plantefarver, siger Johan Galster.

Hormonforstyrrende stoffer
Sagen er, at hårfarver generelt er meget problematiske, både i forhold til hormonforstyrrende stoffer, stoffer under mistanke for at være kræftfremkaldende og ikke mindst allergier, der rammer både kunder og i særdeleshed frisørerne.

Elumen har været en af de ganske få hårfarver på positivlisten.

- Så kan man stille spørgsmålet, om du vil lukke frisørfaget. For så er klipning det eneste, der er tilbage. Elumen er det bedste alternativ, der er på markedet, siger han.

Men burde der så ikke i stedet hedde, at det er det mindst dårlige alternativ og ikke ”at det ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer”?

- Jo, det burde det nok. Det kan man sige, siger Johan Galster

Det mindst dårlige alternativ
Frisør og Kosmetikerforeningen har på baggrund af sagen om Acid Orange 7 og en tidligere sag om Acid Black valgt kun at være ’passivt medlem’ af frisørkonceptet Grøn Salon, siger formanden Poul Mongaard. Han har efter Avisen.dks henvendelse fjernet positivlisten fra fagforeningens hjemmeside.

Internt har sagen om Acid Orange og en tidligere sag om Acid Black ført til et brud med Grøn Salon, fordi bagmændene fortsat vil tillade brugen af Acid Orange i salonerne.

- Enten er man grøn eller også er man ikke grøn. Vi vil ikke stå bag, at man vægter penge frem for helbred, selvom det så bliver sværere eller umuligt at farve hår, siger Poul Mongaard.

Han mener, at når kunderne vælger en grøn frisør, så er det i tillid til, at de ikke kommer i kontakt med stoffer, der er skadelige for nogen levende organismer.

Han mener ikke, som Johan Galster, at rapporten om Acid orange er for tynd.

- Vi kritiserer normalt EUs Videnskabelige Komite for ikke at være skarpe nok, og når de så endelig løfter en advarende pegefinger, så må vi også følge det, siger han.

Læs også: Sådan ødelægger du din frisørs liv

Læs også: Gravide frisører efterladt I kemi-suppe

Grimme billeder. Se Rikkes blødende hænder

Læs også: F risørchefer: Handsker til en krone er for dyre

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen