Irak-video afslører endnu en løgn

I modsætning til, hvad forsvaret tidligere har meldt ud, undersøgte danske soldater husene under operation Green Desert

Forsvaret har i årevis fortalt, at danske soldater ikke tog del i husundersøgelser og arrestationer under Operation Green Desert i Irak i 2004. Den hidtil hemmeligholdte Irak-video afslører nu, at danske soldater var langt mere aktive under operationen, end Forsvaret hidtil har fortalt.

Videoen viser, hvordan danske soldater planlægger, at det danske militærpoliti skal med det irakiske militær ind og undersøge husene. Det ses tydeligt på videoen herover, at flere danske soldater står bukket ind over et kort over Al-Zubair og forklarer, at de irakiske sikkerhedsstyrker først vil gå ind og foretage eventuelle arrestationer og så undersøge husene, og:

- I den fase har vi sendt MP'erne (militærpolitiet, red.) med, som kan melde ind, hvis der er noget af interesse for os, og hvis der er det, så kan vi sætte det her special investigation team ind efter det, siger officeren på videoen.

Læs også: Her er manden, der afslørede volds-video

Læs også: Hemmelig video: Forsvaret lyver om overgreb mod civile irakere

Det står i kontrast til den officielle redegørelse, som chefen for Irak hold 4 - oberst John Dalby - giver til danske politikere umiddelbart efter operationen.

- Den danske bataljon støttede operationen ved at danne den ydre sikkerhed samt rådgive i planlægningen. ISF (Irakiske sikkerhedsstyrker red.) gennemførte selv indre sikkerhed samt husundersøgelser og arrestation.

I løbet af operationen kommer danske styrker også mere spontant ind i en mere aktiv rolle, som kan ses på i videoens anden del herover. Efter solen er stået op, ser man på videoen, at enheder er nået frem til en bebyggelse uden for selve Al-Zubair. Her siger en unavngiven soldat, at irakiske sikkerhedsstyrker er på vej, men at hans hold sammen med et andet hold danske soldater allerede er gået ind og har påbegyndt undersøgelser, hvor de blandt andet har fundet et håndvåben.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra John Dalby om, hvorfor han afviste, at danske soldater havde været med til husundersøgelser, men han er ikke vendt tilbage.

LÆS HELE SAGEN I EKSTRA BLADET TORSDAG:

- Efterretningsofficer står frem med den hemmelige video

- Læs hele efterretningsofficerens historie

- Derfor vælger han at stå frem

- Så meget lyver Forsvaret

- Læs alt om operation Green Desert

- Konfrontation med oberstløjtnant John Dalby