Tårnet er faldet: Tilskuerne fik sagt farvel

Der var et hav af mennesker til glo-sprængning, da det 108 meter høje tårn faldt til jorden. For Dorte Hjortsberg var det en enestående oplevelse fra første parket

Så faldt kæmpen. (Foto: Rasmus Flindt)
Så faldt kæmpen. (Foto: Rasmus Flindt)

- Det har altid været mit pejlemærke, når jeg sad i toget, og det er helt forkert, at det er væk.

Sådan siger Kirsten Larsen til ekstrabladet.dk og tilføjer:

- Derfor er jeg kommet i dag for at sige farvel til det.

Kirsten Larsen måtte sørge for at skrue ned for sit høreapparat, da Valbys vartegn skulle væltes.

Det 108 meter høje gastårn har tårnet sig op over bydelen siden 1967, men nu står det ikke længere. Tusindvis af mennesker var taget til Valby for at overvære den kontrollerede sprængning, som forløb efter planen.

Læs også:

Dorte Hjortsberg har i årevis haft udsigt til det blå tårn. I dag er det slut, når tårnet klokken 12 bliver sprængt i stumper og stykker. Til gengæld har hun dagens bedste udsigt fra altanen. Billedet her er taget oppe fra det blå gastårn (FOTO: Jens Panduro/Polfoto/collage) Samfund - 4. nov. 2012 - kl. 10:51 Nabo til gastårn har dagens bedste udsigt

Da klokken slog 12.01, lød eksplosionen. Og allerede 12.02 var det hele færdigt. Faktisk tog det kun otte sekunder. Efter signalet lød, kom eksplosionen, og det høje tårn faldt om, som var det et træ, der væltede i vinden, og det store tårn ligger nu tilbage i Valby, som var det en bunke pindebrænde. Nu er det oprydningsarbejdet tilbage, hvilket vil tage omkring tre måneder.

Hos Dorte Hjortsberg var det en stor oplevelse at se tårnet falde:

- Det var rigtig vildt at se - det gik så hurtigt. Vi stod på altanen og kunne se menneskemylderet. Vi tog masser af billeder, og min mand filmede det. Men det er godt nok mærkeligt at se området nu, hvor det er væk.

Dorte Hjortsbergs mor er også fra Valby og for hende var det også en oplevelse, som bragte følelserne frem.

- Hun har boet lige ved siden af det en stor del af sit liv, og pludselig er det væk, så hun fældede faktisk en tåre, da det faldt.

Lasse og Viggo Simonsen og Svend Pedersen, som alle er fra området, var også tilskuere til dagens sprænging. Med øl og det hele.

- Det er jo et klenodie, som er væk. Vi er alle fra området, og når vi så tårnet tænkte vi, så er vi hjemme, siger Lasse Simonsen til ekstrabladet.dk

- Det har jo stået her så længe vi har levet. Så vi kom for at tage afsked.

De borgere, som boede tættest på tårnet, blev i morgen evakueret for en sikkerheds skyld, ligesom de tog, der skulle passere i tidsrummet blev indstillet i et kvarter.

1 af 2 Sådan så gastårnet ud klokken 12.01. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
2 af 2 Så faldt kæmpen. (Foto: Rasmus Flindt)
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen