Flere overgreb under dansk Irak-mission

Irak-afsløring: Voldsvideo viser omfattende mishandling af fanger under operation Green Desert

Sagen om operation Green Desert bliver ved med at udvikle sig. (Foto: Ekstra Bladet)
Sagen om operation Green Desert bliver ved med at udvikle sig. (Foto: Ekstra Bladet)

Slag, spark, skaller og anden grov vold var langt mere omfattende under operation Green Desert end hidtil antaget. Det viser en detaljeret gennemgang af dokumentationen og kilderne, som Ekstra Bladet har foretaget i samarbejde med tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard.

- Overgrebene mod civile var ikke et enkeltstående tilfælde. Civile irakere blev udsat for vold ved flere af målene på dagen uden at danske soldater greb ind, siger han til Ekstra Bladet.

Se også: Irakere tilbyder forlig i tortursag

Den hemmelige volds-video, som Ekstra Bladet afslørede torsdag, viser, at irakiske politifolk slår og sparker civile irakere ved operationens mål fire(Zyan 4). Hidtil har fokus kun været på mål 1(Zyan 1), hvor 11 irakere blev udsat for vold og siden har lagt sag an mod den danske stat.

Volden ved missionens første mål blev blandt andet overværet af den tidligere konstabel Masoud Vahedi. Han har før fortalt til flere medier, hvordan han under Green Desert så en fange få en skalle af en irakisk soldat, så hætten over hans hoved blev farvet rød af blod.

Læs også:

(Foto: Ekstra Bladet) Samfund - 24. okt. 2012 - kl. 12:07 Irakere kræver tortur-video udleveret

Dokumentationen og vidneudsagnene om vold og overgreb ved flere af operation Green Deserts mål gør omfanget af sagen større, mener militæranalytiker Flemming Pradhan-Blach fra Center for militære studier på Københavns Universitet.

- Når det drejer sig om flere mennesker, så gør det sagen større. Det får en til at tænke, om det er et generelt mønster hos de irakiske sikkerhedsstyrker. Man kan dog ikke sige, at det også er foregået ved de to sidste mål, men det er klart, at sandsynligheden er større, siger han til Ekstra Bladet.

LÆS MERE I DAGENS PAPIR-UDGAVE AF EKSTRA BLADET.

- Forsvarsministeren: Afviser forlig

- Forsvarschef stoler på undersøgelse

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere