Forsvarsministeren ikke interesseret i iraker-forlig

Nick Hækkerup (S) ser fordele i offentlig retssag mod de 11 irakere, der ønsker forlig og sagen hurtigt ud af verden

Forsvarsminister Nick Hækkerup (Foto: Adrian Joachim).
Forsvarsminister Nick Hækkerup (Foto: Adrian Joachim).

De 11 irakere, der har anlagt sag mod det danske forsvarsministerium for at være medansvarlig i overgreb under og efter Operation Green Desert, er villige til at indgå forlig i sagen, hvis de blot får en undskyldning og en symbolsk erstatning.

Læs også:Det meddelte deres advokat Christian Harlang onsdag på et pressemøde på hans kontor i København.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil dog på nuværende tidspunkt hverken sige ja eller nej til et forlig, da han ikke kender detaljerne.

Læs også:

Samfund - 24. okt. 2012 - kl. 12:50 Iraker-advokat tilbyder forlig


Men de 11 irakere skal nok ikke gøre sig de store forhåbninger.

– Rent principielt har jeg ikke den store interesse i et forlig. For mig har det hele tiden været afgørende, at vi gør det her ordentligt og får undersøgt sagen til bunds.

– Og fordelen ved en retssag er, at der kører juridisk proces i det offentlige rum, hvor man får vurderet, hvad der er op og ned i sagen. Det har den danske befolkning et berettiget krav på at få af vide, siger Nick Hækkerup til Ekstra Bladet.

Læs også:

Se også: Hvad skete der under Operation Green Desert?


Ifølge advokat Christian Harlang vil fangesagen imidlertid være skadelig for Danmarks omdømme, hvis den ikke afsluttes snarest. Christian Harlang meddelte på onsdagens pressemøde, at hans irakiske klienter er tilfredse med de beviser, som blev fremlagt i sagen i sidste uge - bl.a. hidtil hemmeligholdte videooptagelser og nye vidneudsagn - og de ønsker nu sagen afsluttet hurtigst muligt.

De 11 irakere hævder alle at være blevet udsat for tortur under deres fangenskal – hvilket bekræftes af ledende tortureksperter.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen