Irakere kræver tortur-video udleveret

I sagen om tortur mod 11 irakere kræver advokat ny video udleveret fra Forsvarsministeriet

(Foto: Ekstra Bladet)
(Foto: Ekstra Bladet)

Der eksisterer endnu en video, der dokumenterer, hvordan danske soldater passivt overværer, at irakiske fanger bliver slået og sparket.

Det skriver dagbladet Arbejderen på sin hjemmeside.

Læs også: Forsvaret undersøger fange-tæv

Avisen har oplysningerne fra advokat Christian Harlang.

Advokaten har i tre måneder forgæves forsøgt at få udleveret videoen fra Forsvarsministeriet og giver nu ministeriet frist til fredag klokken 14. Ellers vil han melde ministeriet til politiet.

Advokaten repræsenterer 11 irakere, som har sagsøgt dansk militær for at være vidne til tortur og vold uden at gribe ind, da irakerne blev anholdt tidligt om morgenen den 25. november 2004. De 11 irakere kræver 50.000 kroner i erstatning fra Forsvarsministeriet.

På et pressemøde hos Christian Harlang torsdag i sidste uge stod den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard frem og fremviste en video, hvor danske soldater angiveligt ser til, mens irakiske politisoldater sparker til en civil iraker, der ligger ned.

Episoden fandt sted i Irak i november 2004 under operation 'Green Desert', som danske soldater deltog i sammen med britiske og irakiske soldater. Videoen indgår nu som bevismateriale i de 11 irakeres erstatningssag.

På videoen kan man se, at en anden dansk soldat holder endnu et håndholdt kamera i sin hånd under operationen.

Det er filmen fra dette videokamera, som advokaten nu kræver udleveret.

Militæret har hidtil nægtet, at der var soldater med kameraer med på operation 'Green Desert'.

Læs også:

Se også: Hvad skete der under Operation Green Desert

Men nu bliver militæret modsagt af Anders Kærgaard, der havde kommandoen over det såkaldte 'Combat camera crew' under operationen. Ifølge Kærgaard var der hele tre kameraer med på missionen, som alle var i brug.

Militæret har også nægtet, at danske soldater har set passivt til uden at gribe ind, mens irakiske sikkerhedsstyrker mishandler fanger.

Anders Kærgaard har sagt, at han kort efter operationen viste videoen til Forsvarskommandoen og til sin daværende chef, oberstløjtnant John Dalby, der begge afviser at have set videoen.

John Dalby indrømmer dog, at danske soldater brugte videokameraer under operationen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen