Politiet kradser hundredvis af millioner ind på bøder

Politiet tjener over en halv milliard om året på trafikforseelser, viser en aktindsigt i politiets regnskaber

520.657 gange i 2011 har politiet uddelt en bøde til borgere, der har forbrudt sig mod færdselsloven. (Foto: Jens Dresling)
520.657 gange i 2011 har politiet uddelt en bøde til borgere, der har forbrudt sig mod færdselsloven. (Foto: Jens Dresling)

Lovens lange arm er tilsyneladende lidt mere langfingret, end mange mennesker tænker over.

I hvert fald sender landets politikredse årligt millioner og atter millioner i statskassen, når de for eksempel er ude og lave trafik-razziaer på det danske vejnet.

Det viser et udsnit af politiets bøde-regnskaber for 2011, som ekstrabladet.dk har fået aktindsigt i.

Læs også: DSB scorer kassen på bøderegn

Ifølge regnskaberne udgør bøder i forbindelse med overtrædelser af færdselsloven alene en indtægt på over 500 millioner kroner for politiet. Dette dækker eksempelvis over folk, der kører for stærkt, glemmer at tænde lyset på cyklen, eller går over for rødt lys.

Det er dog ikke kun de mere alvorlige trafikforseelser, der skæpper i kassen. Også antallet af gange, hvor en bilist eller en knallertkører er blevet 'knaldet' for at have glemt sit kørekort, løber op i hele 7.667 gange, og det beløber sig altså til en indtægt på hele 3,5 millioner kroner.

Ryger i statskassen
Rigspolitiets pressechef Carsten Andersen afviser dog, at politiet har kroner og øre for øje, når de tager ud og 'skyder' bilister med fartmåleren.

Læs også: Sådan driller du staten, hvis du får fartbøde

- Det er en politisk beslutning, hvor høje taksterne skal være, og dermed også hvor meget vi inddriver i bødeindtægter om året, siger han til ekstrabladet.dk.

- Politiet har som sådan ingen som helst økonomisk interesse i at udskrive bøder. Pengene går nemlig direkte videre til statskassen og uden om politiets budgetter, forklarer han og fortsætter:

- Tværtimod så vi jo helst, at vi slet ikke skulle udskrive bøder, for det ville jo betyde, at folk overholdt loven. Men vi er jo selvfølgelig heller ikke naive, siger Carsten Andersen.

Det er ikke altid, vi deler bøder ud
Regeringens seneste beslutning om at firedoble antallet af de såkaldte fotovogne, der køres rundt og tager billeder af bilister, som kører for stærkt, har ellers netop givet anledning til kritik fra mange sider af, at udskrivningen af eksempelvis fartbøder er gået fra at være trafikregulerende til at være regulær beskatning.

Alligevel fastholder Carsten Andersen, at vognene skal bruges for at øge trafiksikkerheden.

Læs også: Ræsede gennem 60 km/t-zone med 137 km/t

- Jeg ved godt, at der måske er en myte om, at vi laver trafikrazziaer for at drive penge ind, men når vi for eksempel overvejer, hvor vi skal sætte en af vores fotovogne op, så gør vi det ud fra hensyn til trafiksikkerheden. Vi vælger farlige strækninger og veje i nærheden af skoler og den slags, siger Carsten Andersen videre.

- Og så er det jo altså heller ikke i alle tilfælde, at vi stikker en bøde ud. Nogle gange løser vi det jo også med en kammeratlig samtale.

Udover de trafikrelaterede bøder tjener politiet også et beløb på over 17 millioner kroner for overtrædelser af ordentsbekendtgørelsen - eksempelvis når folk bliver taget for at urinere på offentlig gade eller ved at spille for høj musik.

Du kan læse mere om politiets bødetakster her.

Har du oplevet at få en uforholdsmæssigt urimelig bøde af politiet? Så skriv til jn@eb.dk

Synes du, at politiet deler for mange trafik-bøder ud?

Se resultat

Synes du, at politiet deler for mange trafik-bøder ud?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen