Blebørn lider af spiseforstyrrelser

Flere helt små børn udvikler spiseforstyrrelser, fordi forholdet til deres mødre er problematisk

(Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

Helt små børn bliver i stigende omfang henvist til hospitaler på grund af spiseforstyrrelser, skriver Politiken søndag.

Nogle gange skyldes det fysiske eller psykiske handicap hos barnet. Men ofte hænger forstyrrelsen sammen med, at forholdet mellem mor og barn allerede har udviklet sig så problematisk, at der er tale om en relationsforstyrrelse.

Det forklarer overlæge, dr.med. Anne Mette Skovgaard, som er forskningsleder ved Glostrup Hospitals specialafsnit for småbørn med spiseforstyrrelser, hvor hun oplever "en markant stigning i henvisninger af små børn".

- Det er et omfattende problem. Vi har endnu ikke dokumentation for, om problemet er blevet større i løbet af årene, eller om det handler om større bevidsthed, men det er klart min oplevelse, at vi ser en forværring, siger Anne Mette Skovgaard til avisen.

Også Bispebjerg Hospital, Odense Universitetshospital og Risskov har i de senere år intensiveret indsatsen.

- Der er mange forhold, der spiller sammen, når et barn får spiseforstyrrelser, men de fleste, vi får henvist, viser vanskeligheder i mor-barn-relationen, siger overlæge Gitte Retbøll, spædbørnspsykiatrisk afsnit i Risskov.

20-30 procent af alle børn har spiseproblemer i det første leveår, uden at det ender alvorligt. Men for cirka fem procent af gruppen - omkring 750 børn årligt - udvikler det sig til helbredsproblemer, vurderer Anne Mette Skovgaard.

Der kan opstå et skævt forhold mellem mor og barn på grund af stress, dårligt selvværd, manglende koncentration og for lidt støtte efter fødslen, vurderer flere, heriblandt overlæge på Herlev Hospitals børneafdeling Bodil Moltesen:

- I dag er mange forældre mere i tvivl om deres forældrekompetencer. De overvældes af informationer om, hvad der er godt og skidt for barnet, og det tager opmærksomheden væk fra kerneydelsen, som er relationen til barnet, siger hun til Politiken.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen