Irak-soldat: Oberst Bøllebank er 'et skvat'

Det provokerer en af de soldater, der var til stede ved mishandlingen af de civile irakere, at oberst Lars R. Møller kalder ham og andre whistleblowers for 'skvat'

Lars R. Møller provokerer en de soldater, han kalder for 'skvat'. (Foto: Peter Hove Olesen/POLFOTO)
Lars R. Møller provokerer en de soldater, han kalder for 'skvat'. (Foto: Peter Hove Olesen/POLFOTO)

- Det er ufattelig skvattet af ham. Hvis du mener, du har noget, der skal frem, så skal det frem, sagde den piberygende oberst Lars R. Møller i går til ekstrabladet.dk.

Den kendte officer fattede ikke, hvordan der kunne gå otte år, før soldater som Anders Kærgaard talte højt om fangemishandling under operation Green Desert i Irak i 2004.

Han mener ikke, at man kan kritisere forsvaret for sagen, når nu den øverstbefalende i Irak samlede enheden og spurgte dem, om de havde set noget, der ikke skulle være sket.

Læs også:

Forsvarschef modsiger sin oberst

- Du kan ikke beskylde en organisation for ikke at gøre noget ved det, når folk ikke vil stå ved, hvad de har set. Så er det fordi, folk er nogle skvat, sagde Lars R. Møller, der blev kendt i offentligtheden for Operation Bøllebank i 1994.

Men ordene provokerer en af de soldater, der med egne øjne så mishandlingen i 2004, og i år gik til offentligheden med sin viden.

Krigsveteran bliver provokeret
- Han ved jo ikke, hvad der er sket. Jeg forstår ikke, hvorfor han skal udtale sig og kalde os for 'skvat'. Jeg forstår ikke, hvorfor han angriber dem, der fortæller sandheden og fjerner fokus fra dem, der prøver at skjule den, siger Masoud Vahedi, der var kampsoldat i bataljonen.

- Dét er skvat-agtigt, siger Masoud Vahedi til ekstrabladet.dk.

Han har været udsendt til Irak i sammenlagt 14 måneder og seks måneder i Afghanistan. Han har i dag ikke nogen tilknytning til Forsvaret.

Læs også:

Hvad skete der under Operation Green Desert

Han mener ikke, mishandlingen var voldsom, men vurderer at omkring 95 procent af soldaterne så det. Han kan ikke specifikt huske, at oberst Dalby spurgte, om nogen havde set noget forkert, da soldaterne var samlet efter operationen.

Men selvom han havde, var der ikke kommet noget ud af det.

Overrasket over det var en hemmelighed
- Hvorfor skal jeg række hånden op og sige noget, som alle andre også har set? To af mine overordnede havde set det. Det var fuldstændig åbenlyst, siger Masoud Vahedi og gentager:

- Fuldstændig åbenlyst.

Det var først flere år senere, at det gik op for ham, at mishandlingen ikke var alment kendt.

Læs også:

Ny officer står frem: Dalby blev underrettet om vold mod civile

- Jeg troede ikke, det var en hemmelighed, at irakerne kunne finde på at mishandle fangerne. Og hvis du troede det, halvandet år efter Saddams fald, så skulle du tage og læse på lektien. Så er du naiv.

Derfor stod han først frem, da han læste, at 11 irakere sagsøgte den danske stat, mens al snak om mishandling blev affejet, selvom endnu en officer i dag er trådt frem og fortalt, at Dalby BLEV underrettet.

- Jeg blev overrasket over, at det overhovedet var et issue, om det var sket eller ej. Der var så mange vidner, at det var dumt at lyve om det her. Det ville komme frem, siger Masoud Vahedi.

De er stadig nogle skvat
Derfor irriterer det ham, at oberst Lars R. Møller blander sig i en sag, han ikke har indsigt i. Også selvom Møller normalt er en person, Vahedi respekterer for sin indsigt og føling med almindelige soldaters hverdag.

- Men hvordan kan vi være større skvat end dem, der forsøger at skjule sandheden? spørger han.

Læs også:

Forsvaret får hotline til Irak-afsløringer

Det får dog ikke Lars R. Møller til at bløde op.

- De skulle jo have sagt det dengang, siger han til ekstrabladet.dk.

- Jeg synes, det er skvattet, at man ikke siger det på det tidspunkt, hvor man bliver spurgt. Vi har ingen chance for efterfølgende at gøre det rigtige.

Masoud Vahedi undrer sig over Lars R. Møllers holdning, når det er i de her dage er kommet frem, at Forsvaret godt vidste, hvad der var sket.

- Det lyder som om, han ikke forstår, hvad jeg har sagt. Det var jo blevet fortalt for otte år siden, siger Masoud Vahedi.