Iraker: Danske soldater støtter syg kultur

Volden i videon, hvor irakiske soldater sparker til civile krigsfanger, vækker vrede hos herboende iraker, Hikmat Hussain, især når den kunne være forhindret af danske soldater

Hikmat Hussain kom til Danmark fra Irak som politisk flygtning i 1992. Han er journalist og kulturkoordinator og aktiv i foreningen, Irakiske demokrater, der arbejder for at skabe demokrati og fred i Irak.(Privatfoto)
Hikmat Hussain kom til Danmark fra Irak som politisk flygtning i 1992. Han er journalist og kulturkoordinator og aktiv i foreningen, Irakiske demokrater, der arbejder for at skabe demokrati og fred i Irak.(Privatfoto)

- Det er fuldstændig uacceptabelt at forgribe sig på civile i krig, lyder det indigneret fra Hikmat Hussain, herboende iraker, journalist og aktiv i foreningen Irakiske Demokrater.

Han har netop set den kontroversielle optagelse af danske soldater, der kigger passivt til, mens irakiske soldater sparker løs på civile irakere.

Læs:

Samfund - 18. okt. 2012 - kl. 08:29 Her er manden, der afslørede hemmelig videoSe også: Forsvarskommando: Vi kendte ikke til overgreb

Ifølge ham er der intet, der undskylder danskerne. For selvom det er irakiske soldater, der udøver overgrebet, så har det danske militær et ansvar for at gribe ind og sørge for, at sådan noget ikke sker, undestreger han.

- Danmark har et ansvar som krigsførende nation for at overholde de internationale konventioner og love, de er forpligtet af.

At sagen skal undersøges til bunds, er Hikmat Hussain ikke et øjeblik i tvivl om.

Læs:

Samfund - 18. okt. 2012 - kl. 10:41 Dalby: Vi skulle have grebet ind

Udtryk for syg krigskultur
Irakeren ærgrer sig over, at danske soldater ved at vende det blinde øje, samtidig er med til at opretholde og viderføre en syg arv fra det tidligere diktatur, som de netop gik i krig mod.

Og det mener han videoen er et vidnesbyrd på det.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at den nye irakiske regering bruger samme metoder som Saddam Hussein gjorde.

Og det gør arbejdet med at skabe reel demokrati i Irak for foreninger som Irakiske Demokrater svært, mener han.

For Hikmat Hussain skal en del af forklaringen findes i det faktum, at Irak har haft krig i så mange årtier, at det retssamfundet er blevet erstattet af en voldskultur i Irak.

Og den største udfordring i Irak er netop at komme den syge kultur til livs.

- Vi skal have en domstol og et reelt retssystem op at køre for alvor i Irak, så vi stopper den måde at løse konflikter på, men vi kan ikke gøre det alene.

De krigsførende nationer som Danmark har også en forpligtelse heri.

Læs:

Dansk politik - 18. okt. 2012 - kl. 09:23 DF: Forsvarsfortielse et politisk problem

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen