Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ny forsvars-løgn: Der var intet kamera

Forsvaret har nægtet, at der fandtes en video, som viste overgreb på civile

Advokat Christian Harlang, der repræsenterer de 11 irakere i retssagen mod Forsvarsministeriet. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Advokat Christian Harlang, der repræsenterer de 11 irakere i retssagen mod Forsvarsministeriet. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Det danske forsvar har ikke kun løjet om, at danske soldater ikke overværede overgreb mod civile irakere under operation Green Desert i november 2004.

Ekstra Bladet kan nu afsløre, at Forsvaret også har nægtet, at der overhovedet fandtes videomateriale fra episoden.

Det er en lodret løgn. Videoen kan ses lige her.

I videoen kan man desuden se, at det danske hold også filmer et andet kamerahold, der var til stede ved episoden.

I en skrivelse fra Forsvarskommandoen fra indeværende år lyder det:

'Den danske bataljon havde ikke mulighed for at foretage foto- og videodokumentation af operationers gennemførelse, hvorfor der ikke var udgivet direktiver for dette.'

Og i et svar fra Forsvarkommandoen på vegne af Hærens Operative Kommando, dateret 15. december 2011, kan følgende læses:

'Det kan på baggrund af den gennemførte undersøgelse oplyses, at forsvaret ikke har foretaget filmoptagelser under gennemførelsen af Operation Green Desert i Al-Zubair i Irak den 25. november 2004.'

Svarene er givet i forbindelse med den retssag, 11 irakere har anlagt mod den danske stat for medvirken til overgreb og tortur under og efter operation Green Desert.

LÆS OGSÅ:Forsvarskommando: Vi kendte ikke til overgreb

Det er advokat Christian Harlang, der repræsenterer de civile irakere.

- Staten er forpligtet til at bidrage til sagens efterforskning og loyalt fremlægge det materiale, man er i bessiddelse af.

- Det er klart ulovligt, når der er løjet om, at der ikke er optaget film, og at man af den vej har forsøgt at skjule sandheden, siger Christian Harlang.

Advokaten mener tilmed, at den offentliggjorte video kun er toppen af isbjerget.

- Vi har, blandt andet fra Anders Kærgaard, kendskab til, at der findes flere film. Så vi må stille spørgsmålet: Hvor er de, og hvad viser de? Og er de andre film blevet destrueret for at hindre sagens opklaring? spørger Christian Harlang.

LÆS OGSÅ:- Vi skulle have grebet ind

Ifølge tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard var det første gang den danske havde et såkaldt 'combat camera team' med på en operation.

I den hidtil hemmeligholdte video, Ekstra Bladet er i besiddelse af, kan man også tydeligt høre en dansk soldat sige 'combat camera team' med, hvad der lyder som jysk accent.

1 af 2 På videoen, som Ekstra Bladet har fået udleveret, fremgår det tydeligt, at soldaterne havde kamera med.
2 af 2 Advokat Christian Harlang, der repræsenterer de 11 irakere i retssagen mod Forsvarsministeriet. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen