Arabisk møntskat dukker op på Bornholm

Amatørarkæolog opdager vikingeskat med arabiske sølvmønter gemt i den bornholmske muld

Hele 152 arabiske sølvmønter - også kaldet dirhemer - er fundet af en amatørarkæolog på en mark ved Skovsholm på Bornholm.

Det er et af de vigtigste skattefund fra vikingetiden, mener arkæolog ved Bornholms Museum Gitte Ingvardson.

- Det er et fantastisk fund. Det er Danmarks største samlede fund af arabiske mønter fra 800-tallet. De er lagt i jorden kort efter år 854 e.Kr., og det gør det til den ældste vikingetidsskat, der er fundet på Bornholm, siger hun.

De fleste af mønterne er præget under Abbaside-dynastiet 750-850 e.Kr. og bærer citater fra koranen. Nogle er slået under kaliffen Harun al-Rashid kendt fra 1001 Nats Eventyr, mens andre er i persisk stil fra 612 e.Kr. og bærer kongens portræt.

Langt de fleste mønter er klippet eller knækket i halve og kvarte - kun 20 mønter er stadig hele. Det viser, at mønterne har fungeret som betalingsmiddel for 1200 år siden i handel med det arabiske område, mener Gitte Ingvardson.

- De fleste mønterne er præget i Bagdad og Teheran. Det viser, at også på det her tidspunkt har bornholmerne haft stærke kontakter mod øst og ned mod Sortehavet. Bornholm har været en central spiller i handlen gennem hele vikingetiden, siger arkæologen.

Fra tidligere fund ved man, at bornholmerne var meget aktive i handlen i Østersø-området i 1000-tallet, men det nye fund kan hjælpe med at fortælle historien længere tilbage.

Mønterne var gemt under et lille hus på 10 kvadratmeter på en vikingetidsboplads. Huset ligger op ad et kildevæld, og det får Gitte Ingvardson til både at tænke i offerhandlinger - og på handel og håndværk, som ofte var afhængig af vand i nærheden.

- Det ændrer vores opfattelse af, at Bornholm på det her tidspunkt var en livlig handelspartner - hvad vi ikke helt var klar over. Det kan ikke være tilfældigt, at alt det sølv er havnet der. På den måde kan vi sætte Bornholm ind i vikingetidens kontekst, siger hun.

Fra og med torsdag og gennem efterårsferien udstiller Bornholms Museum mønterne.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter