Så svær er Assanges vej til Ecuador

Wikileaks-grundlæggeren har fået politisk asyl i Ecuador, men hans muligheder for at komme dertil er nærmest ikke eksisterende

Julian Assange, stifter af Wikileaks(Foto: Kirsty Wiggleswort/AP)
Julian Assange, stifter af Wikileaks(Foto: Kirsty Wiggleswort/AP)

Stifteren af Wikileaks, Julian Assange opholder sig på Ecuadors ambassade i London, da Ecuador gerne vil give ham politisk asyl.

Hvis Assange forlader ambassaden, står de britiske myndigheder klar til at pågribe ham, så han kan blive udleveret til Sverige, hvor han er mistænkt for sexforbrydelser.

Hvor længe Assange bliver på ambassaden er uvist. Han har forskellige muligheder for at komme til Ecuador uden at blive pågrebet af myndighederne.

Diplomatstatus
Ecuador kan give Assange diplomatstatus. Folk med diplomatstatus er immune over for retsforfølgelse.

At give ham diplomatstatus ville være et modigt skridt. Hvis det sydamerikanske land giver ham diplomatstatus, skal de nemlig respektere lovene i England, og dermed ikke blande sig i indre anliggender.

- I princippet kan en stat frit udpege en diplomat, men hvis de skulle forsøge at gøre det nu, ville England forsøge at omgå lovgivningen, fortæller advokat fra den internationale tænketank Chatham House Joanne Fawkes til guardian.co.uk.

Svært at smugle
En anden mulighed for at få Wikileaks-grundlæggeren til Ecuador er smugling

En måde, hvorpå man kan forsøge at smugle ham ud, er ved at anbringe ham i en kasse, der har diplomatisk beskyttelse. Diplomatpost må nemlig ikke åbnes eller tilbageholdes. Problemet med de diplomatiske pakker er dog, at en scanner kan registrere, hvis der er kropsvarme i pakken. Under sådanne omstændigheder har de britiske myndigheder ret til at åbne pakken og beslaglægge indholdet, som i dette tilfælde vil være Assange.

Langsigtet løsning
Han kan også forsøge at komme ud i en diplomatbil og på den måde blive fragtet videre. Som situationen er nu, er ambassaden dog hele tiden omgivet af 40-50 politifolk. På stykket mellem ambassadens indgangsparti og bilens dør kan de derfor nå at pågribe Assange. Derfor er Assange nødt til at vente på, at opbuddet foran døren bliver mindre.

Ambassaden er derudover stærkt overvåget, hvilket også gør det svært at gennemføre flugten.

Sandsynligheden for, at missionen kan lykkes, er altså lille, idet myndighederne kan pågribe ham i lufthavnen, hvor han igen er tilbage på engelsk jord.

Assanges forhindringer
Hvorvidt Assange kommer til Ecuador afhænger også af, om Ecuador, Storbritannien og Sverige indgår en aftale. Ifølge guardian.co.uk er der noget, der tyder på det.

Storbritannien har desuden mulighed for at ophæve den ecuadorianske ambassades diplomatstatus. Dermed har myndighederne ret til at hente Assange ud fra ambassaden. At få ophævet statussen vil dog tage flere måneders arbejde.

Hvad der skal ske med Assange er altså fortsat uvist.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen