Panik i Holte: Kræver elevløn til au pair

Det skal være dyrere at holde filippinsk hushjælp

(Foto: Nima Stock)
(Foto: Nima Stock)

Misbrug: Filippinske kvinder på job i stalden

2.000 kroner mere om måneden skal gøre filippinske au pair-piger til en del af det danske arbejdsmarked.

Det svarer til elevlønnen for en serviceassistent, minus udgift til kost og logi.

Forslaget kommer fra fagforbundet FOA, hvis ønsker om bedre rettigheder for de omtrent 4.000 au pairs i Danmark i går fik et skub fra politisk hold.

Se kortet: Her bor de filippinske au pair-kvinder

Det skete, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i et svar til Folketinget erklærede sin støtte til, at au pairs organiseres som faggruppe i et landsdækkende fagforbund.

- Det er et krystalklart signal fra ministeren - og en klar anerkendelse af, at der ikke bare er tale om kulturel udveksling, siger forbundssekretær Jakob Bang fra FOA.

Au pair-ordningen har længe været omdiskuteret, fordi den kulturelle udvekslingsordning gør det muligt at holde en hushjælp for 3.000 kroner om måneden i "lommepenge".

Faglig klub med startvanskeligheder
Sidste år dannede de første af slagsen en faglig 'klub' under FOA. Jakob Bang kalder det i spøg "Danmarks hurtigst voksende fagforening," men erkender, at 50 medlemmer stadig er langt fra målet.

Hvis klubben skal blive til en egentlig fagforening, kræver det, at au pairs anerkendes som del af arbejdsmarkedet - og altså ikke bare som et kulturelt indslag omkring middagsbordet.

Styrelsen for Fastholdelse og Rekrutterring er i øjeblikket ved at undersøge en række af de forhold, der i øjeblikket forhindrer au pairs i for eksempel at arbejde deltid ved siden af husholdningsarbejdet i værtsfamilien.

Sammenholdt med Mette Frederiksen udtalelser vurderer FOA, at de au pair-ordningen nærmer sig en sammensmeltning med arbejdsmarkedet.

Læs også: Au pair: 20.000 eller jeg siger I voldtog mig

- Alt peger i retning af, at au pair-ordningen som kulturel udveksling vil blive suppleret af en række regler og rettigheder, som vil gøre vilkårene betydeligt bedre, siger Jakob Bang.

Regeringspartier kræver højere au pair-løn
Det er først og fremmest lønnen, der skal have et hak opad, mener FOA.

I dag får en au pair lidt over 3.000 kroner om måneden. FOA foreslår i stedet 5.000 kroner, som vil svare til en elevløn på 11.000 kroner - fratrukket udgifter til kost og logi.

Både Socialdemokraterne og SF har erklæret sig for højere løn til au pair-piger. Det samme har de radikale folketingsmedlemmer Manu Sareen og Sofie Carsten Nielsen.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar om sagen fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Læs også: Pensionist: Min au pair skal vaske mig

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen