Danmark har trænet terrorister og pirater i Somalia

Et dansk-støttet politi-træningsprogram i Somalia blev fødekæde for pirater og terrorister

Pirater har kapret den franske yacht Tanit og taget besætningen som gidsler. (Foto: AP)
Pirater har kapret den franske yacht Tanit og taget besætningen som gidsler. (Foto: AP)
Danmarks udviklingsbistand til Somalia har været med til at træne og udstyre pirater og terrorister. Et dansk-støttet politi-træningsprogram i Somalia stoppede i længere tid lønudbetalingerne til betjentene, og det fik flere politifolk til at bruge deres træning og udstyr som pirater og krigere for den Al-Qaida relaterede Al Shabab-bevægelse i stedet. Det skriver Ekstra Bladet mandag.

Læs også:

Related content

’Rule of law’-programmet er et FN-projekt, som skal uddanne politifolk i blandt andet Puntland-regionen, der er piraternes højborg i Somalia. Danmark har doneret bistandsmidler til projektet siden 2008, og den norske piratforsker Stig Hjarle Hansen fortæller, at problemerne med lønudbetalingerne i hvert fald stod på mellem 2007-2009.

Eksperten kender ikke specifikt til den danske støtte, men i Norge erkendte udenrigsministeriet sidste år, at en del af politifolkene fra ’Rule of law’ var hoppet af til terrorbevægelsen Al Shabab.

– Hvis de danske støttekroner er gået til polititræning, er det meget sandsynligt, at situationen er den samme, som den er for den norske indsats: At man har støttet træningen af politi uden at være sikker på, at man har givet politiet løn efterfølgende. Det er meget uheldigt. Mange af politifolkene er gået til Al Shabab og nogen kan være gået til piratgrupper, siger han.

Læs også:

Se også: Feje og fedtede

Udviklingsminister Christian Friis Bach beklager, at lønudbetalingerne stoppede. Han afviser dog i en mail til Ekstra Bladet, at Danmark har bidraget til at træne pirater og terrorister.

- Jeg vil gerne fastslå, at det er kritisabelt, at lønningerne ikke er udbetalt til tiden. Men det vil være et urimeligt og useriøst angreb på den tidligere regering at påstå, at de indirekte har oplært og trænet terrorister og pirater, fordi de bidrog til opbygningen af et politi, siger Christian Friis Bach.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen