Skolestart: I dag starter årgang iPad

En ny årgang skolebørn møder i dag skolen for første gang, mange af dem med en iPad i rygsækken. Men de små IT-eksperter giver skolen nye udfordringer

Børn er skrappe til touch-screens, og det stiller store krav til skolerne. (Modelfoto: Ekstra Bladet)
Børn er skrappe til touch-screens, og det stiller store krav til skolerne. (Modelfoto: Ekstra Bladet)

I løbet af i dag og den kommende uge spænder godt 66.000 nye skolebørn skoletasken på ryggen og går deres første skoledag i møde.

Med sig i rygsækken har de nye skolebørn en fortrolighed med computere og IT, som skiller dem ud fra de børn, som startede for bare fem år siden.

- Børnene bliver jo introduceret til teknologi meget, meget tidligere i dag og det er heldigvis også begyndt at afspejle sig i skolernes bruge af teknologi, siger Bettina Hauge, og bekræfter tendensen.

Hun har forsket i blandt andet børns brug af teknologi på Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

Utålmodige unger
Som ekstrabladet.dk tidligere har beskrevet, så er Ipads og smartphones standardudstyr for stadig flere børn helt ned til børnehave-alderen.

Læs også:

Se også: Treårige børn skal da have iPads

De IT-smarte børn, som er på vej ud i klasserne, kan blive en udfordring for de lærere, som skal holde styr på ungerne, og måske selv er knap så skarpe på touch-screenen.

- Jeg kunne forestille mig, at man risikerer en større utålmodighed hos børn, fordi vi bliver vænnet til nu, at vi får informationerne hurtigere. Jeg kender det fra mig selv: Hvis jeg skal vente på min computer nogle få minutter, så bliver jeg irriteret, det blev jeg ikke tidligere, siger Bettina Hauge til ekstrabladet.dk.

Ikke godt for alle
Skolerne har et stykke vej endnu før de er oppe på siden af elevernes IT-ønsker. I en undersøgelse, som er lavet for KMD Analyse og Danske Elever, sagde 60 procent af eleverne og 52 procent af forældrene, at folkeskolen er bagud eller langt bagud i anvendelsen af IT i undervisningen.

Mere end halvdelen af elever og forældre mener, at undervisningen ville blive forbedret, hvis der kom mere teknologi i undervisningen.

Læs også:

Se også: Eksperter: iPads gør småbørn til mobbeofre

Bettina Hauge er enig i, at nogle børn kan have glæde af elektroniske gadgets som Smart-boards og personlige tablets. Men det er ikke en tryllestav, som giver bedre undervisninge for alle.

- Børn, som er meget visuelt anlagt, kan have en fordel af de her meget teknologiske måder at lære på.Men andre børn, som har andre læringsstile, skal måske have det ind på andre måder, for eksempel hoppe alfabetet for at det sidder rigtig fast, siger Bettina Hauge.

- Det er vigtigt at huske, at børn i dag stadig er børn: De er til teknologi men de er også til boldlege og de er også til nørdede ting, og det skal de have mulighed for at udfolde, siger Bettina Hauge til ekstrabladet.dk.

Utålmodige børn
Hun mener det er vigtigt, at skolen ikke bare tager for givet, at børnene har en komplet flåde af computere og gadgets, som de er eksperter i at bruge.

For der er en restgruppe af børn, som ikke har adgang til iPads, bærbare computere og andet teknologisk grej derhjemme.

- Det vil ofte også være dem, som har det sværest med det danske og med det faglige, så der vil være en risiko for en social skævvridning. Når skolerne for eksempel kun sender informationer ud via intranettet, så regner de med, at alle en computer, det har man da derhjemme - men det er det altså ikke alle, der har. De børn må så gå på det lokale bibliotek og låne computeren for at finde ud af, hvad de har for af lektier, siger Bettina Hauge.

De fattigste børn risikerer at blive tabt på gulvet, og få et endnu større handicap i forhold til deres jævnaldrende senere hen, hvis de bliver hægtet af IT-lokomotivet i skolen.

- Det er noget, man skal tænke over på skolerne og måske have nogle ekstra computere, børnene kan låne, eller måske endda lave nogle mini-kurser for dem, hvis forældre ikke har kompetencer til at hjælpe dem. Børnene kan godt kompensere for det og selv lære det derhjemme, når de selv har tingene, men det er ikke alle der har det, siger Bettina Hauge.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen