I dybeste hemmelighed udviste Danmark sidst i 1970'erne amerikanske CIA-ansatte for ulovlig aflytning af den nordkoreanske ambassade i København.
Bag om ryggen på de danske myndigheder samarbejdede amerikanerne med private danskere om lyssky aktiviteter, og da det blev opdaget, drog den daværende Anker Jørgensen-regering den yderste konsekvens:
Den smed stormagtens agenter ud efter indstilling fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det afslører tidligere PET-chef Ole Stig Andersen i sine erindringer, der nu udkommer på Forlaget Sohn, skriver Politiken Søndag.
- Man behandlede CIA-agenterne på samme måde, som man behandlede agenterne fra KGB (den russiske efterretningstjeneste, red.), når de blev taget i ulovlig efterretningsvirksomhed i Danmark. Tre CIA-agenter blev erklæret persona non grata og måtte forlade landet, skriver Ole Stig Andersen i bogen.
Historien blev holdt hemmelig af 'hensyn til USA', og ved at give en af CIA's danske medhjælpere et 'tiltalefrafald' kunne sagen holdes uden for det almindelige retssystem.
Ifølge professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver er det ikke så overraskende, at USA foretog aflytninger uden dansk tilladelse.
- Det bemærkelsesværdige er, at Danmark valgte at træffe beslutning om at udvise agenterne, siger Ole Wæver til Politiken.
Han forklarer det med den socialdemokratiske regerings USA-kritiske linje og stormagtens ry efter bl.a. Vietnamkrigen.
En PET-chef er bundet af livslang tavshedspligt og ikke mindst, når det gælder forholdet til fremmede magter. Ole Stig Andersen mener ikke selv, at han bryder tavshedspligten, da koldkrigsperioden er skildret indgående af blandt andre den såkaldte PET-kommission.