Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Staten skal af med millioner til fyrede ældre

Fyrer ulovligt: Aldersdiskrimination koster staten 1,8 millioner på et halvt år

Læs om Stine: Ni måneder uden indtægt blev et helvede for mig

Ligebehandlingsnævnet er på vej mod endnu et rekordår på antallet af sager om aldersdiskrimination. Staten er den store synder og har tabt 1.8 million i godtgørelse på et halvt år. Grotesk og dybt forkasteligt, siger Ældresagen.

2012 tegner til at blive nyt trist rekordår for aldersdiskrimination. I de første seks måneder af 2012 har nævnet afgjort 32 sager.

Staten er den store synder. Selvom kun cirka hver tredje beskæftigede i Danmark er ansat i det offentlige, er halvdelen af de 32 sager om afskedigelse og ansættelser i det offentlige.

Læs også: Fynbo vandt million på at tabe

Klagerne vandt de ni af sagerne og på det halve år er Staten blevet sat til at betale over 1.8 million i godtgørelser for aldersdiskrimination.

- Det er grotesk og dybt forkasteligt, at der så mange eksempler på, at ældre bliver udsat for diskrimination, og det er en skærpende omstændighed at Staten står for så stor en andel, siger Olav Selbo, chefkonsulent i Ældresagen.

Alene på én arbejdsplads gik den offentlige arbejdsgiver så galt i byen, at Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at de fire ældste chefer, der alle blev fyret, skal have en million.

To fyringer kostede en halv million i Statsforvaltning

I en Statsforvaltning kostede det over en halv million i erstatning, da man fyrede til de to ældste børnesagkyndige rådgivere på 61 og 65 år. Den første sag blev afgjort sidste år.

Læs også: Kvinde mistede hukommelsen efter vild sex

Sagerne vækker særlig stor harme i Ældresagen, fordi flere af de senere års regeringsreformer netop har haft til formål at få ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet.

- Men med den ene hånd hæver man tilbagetrækningsalderen for at øge holdbarheden i finanserne og med den anden diskriminerer man sine egne ældre ansatte, siger Olav Selbo.

Ældresagen mener, at Staten burde være et godt eksempel og en rollemodel.

- Man forventer jo, at der i staten er en praksis, der stemmer overens med egne politiske udmeldinger. Det er uacceptabelt og så skuffende, siger han.

S: Forvent ikke højere etik fra det offentlige

Men den forventning kan de ældre ikke have. Det siger formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg Lennart Damsbo-Andersen (S).

Se Foghs flotte model-datter folde sig ud

- De enkelte styrelser og kommunale arbejdspladser er ikke forpligtet af, at vi har siddet og haft en eller anden ideologisk tanke inde på Christiansborg, siger han.

Han mener ikke, at man som offentlig ansat skal forvente en højere etisk standard fra sin arbejdsgiver.

- Nej, det kan man ikke forvente, og det skal man heller ikke. Alle skal følge loven, siger han.

Han mener antallet af sager om aldersdiskrimination i det offentlige afspejler, at de offentlige arbejdspladser er pressede økonomisk.

- Men jeg er faktisk ked af at høre, at så mange ældre kommer i klemme. Alle skal have en lige behandling uanset, alder, køn eller noget andet, siger han.

Læs også: Pensionist: Min au pair skal vaske mig

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen