Nye tal: Unge betaler de voksnes fest

Mens ældre har flere penge end nogensinde før, har landets unge fået væsentligt færre penge mellem hænderne. Det har fået unge til at makke ret, lyder det fra forsker

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Læs også: Aldi smider penge på gulvet som lokkemad

De unge har fået finanskrisen lige i nakken.

Den krisebevidsthed, som politikerne har pisket frem gælder i virkeligheden kun unge. For de ældre har flere penge end nogensinde, viser tal fra Danmarks Statistik, som Avisen.dk har regnet på.

Tallene viser nemlig, at mens resten af Danmark har fået flere penge mellem hænderne siden 2008 så er indtægten blandt unge faldet.

Årsagen skal findes i rekordmange studerende, og mangel på ufaglærte job og praktikpladser, lyder vurderingen fra AE-rådet.

Sex-brølere: Se politikernes bommerter

- I de gode tider, kunne de unge jo få masser af job efter skole, men nu hænger de 15 timer på tanken ikke på træerne mere. Hverken for skoleeleverne eller de ældre studerende, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra AE-Rådet, der også slår fast at det er blevet væsentligt sværere at finde et studiejob til at supplere SU’en med.

Ældre har fået mere - unge mindre
Han står bag en undersøgelse, der viser, at både når det handler om indtægt og formue, så er det de 60-årige og opefter, der har holdt festen de seneste mange år. Både efter finanskrisen og før.

Udviklingen mod en fattigere ungdom begyndte allerede, da finanskrisen ramte.

Tallene, som Avisen.dk har regnet på fra Danmarks Statistik viser nemlig, at fra 2008-10 fik danskerne i snit seks procent mere mellem hænderne i de tre år. I snit er det 10.473 kroner om året, når man korrigerer for inflationen.

Læs også: Grotesk ferie-regel rammer ærlige arbejdsløse

I samme periode tabte de 15-24-årige præcis samme beløb, seks procent. Helt slemt så det ud for de 15-19-årige. I samme periode faldt deres indtægt med 15 procent.

Undgdomsarbejdsløshed på 15 procent
Og det er ikke bare på indtægtssiden, de unge taber. Når det kommer til jobsøgning står det lige så sløjt til. I året første tre måneder steg de unges ledighed igen. Den er nu på 15 procent - dobbelt så høj som gennemsnittet på 7.7.

Men den voksende skævhed mellem generationerne medfører ikke et oprør, mener Johannes Andersen, samfundsforsker på Aalborg Universitet.

- Det giver frustrationer på kort sigt, fordi de unges forestillinger ikke stemmer med virkeligheden. Men grundlæggende tror de stadig, at krisen er en fase, og de får mulighederne for at gøre det samme som de ældre senere. Derfor bliver der ikke noget oprør, siger han.

Forsker: Ungdomsoprøret udebliver

Har du tabt eller vundet på finanskrisen?

Tvært imod så mener han, at de hårde tider for unge, har fået generationen til at rette ind og følge en strammere karrierekurs.

- Det er lykkedes at disciplinere de unge. Ønsket om at målrette ungdommen mod uddannelse har fået hjælp af økonomi og arbejdsmarked, der har begrænset de unges muligheder, siger han.

Men, der skal dog en længere krise til grundlæggende at ændre mentaliteten hos de unge.

- Mulighederne for alternative tanker og handlinger er små under en krise, men det sidder stadig så fast i de unge, at de har muligheden til at forme deres eget liv og gøre en forskel, siger han.

Se hvor I har råd til at købe hus

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen