Annonce:
Annonce:

Jordskælv i nat: Jeg troede, konen snorkede

Danmark rammes af forholdsvis kraftige jordskælv 1-2 gange i løbet af ti år

Annonce:
Følg Samfund

MÆRKEDE DU SKÆLVET?
Så tryk 'foreslå' og sæt en nål på kortet over artiklen med en beskrivelse af din oplevelse

Danmark og det sydlige Sverige blev i nat ramt af et jordskælv, som kunne mærkes flere steder i landet.

Jordskælvet havde sit epicenter sydøst for Anholt i Kattegat og blev målt til 4.4 på richterskalaen.

Dermed er nattens jordskælv det tredje kraftigste jordskælv i Danmark i løbet af de seneste fem år - efter jordskælvene i Thy 2010 og Skåne 2008.

- Efter danske forhold var nattens jordskælv et af de kraftige, og det forekommer omkring 1-2 gange i løbet af ti år, fortæller seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser, Trine Dahl-Jensen, til ekstrabladet.dk.

Nattens jordskælv er sket ved, at der er opbygget spændinger i undergrunden.

Annonce:

- Vi kan ikke forudse, hvor og hvornår jordskælv sker i Danmark. Og fordi den slags jordskælv, vi oplever, ikke er på pladegrænserne, er det endnu sværere at komme med gode forklaringer, siger Trine Dahl-Jensen.

Til gengæld kan man med temmelig stor sikkerhed sige, at nattens jordskælv ikke fører efterskælv med sig, forklarer seniorforskeren.

- Vi plejer ikke at få efterskælv efter vores jordskælv i Danmark. Der blev observeret efterskælv i Thy i 2010, men de var så små, at det kun var vores instrumenter, der kunne opdage, at de var der.

Jordskælvet ramte i Kattegat kl. 04.57 omkring 20 kilometer sydøst for Anholt og vækkede flere danskere.

- Allerede før klokken syv havde vi på vores hjemmeside fået over 30 indberetninger fra borgere, der havde mærket jordskælvet, siger Trine Dahl-Jensen.

I kortet ovenfor har vi samlet flere oplevelser med jordskælvet, hvor bl.a. en mand i Skibby troede, at jordskælvet var konens snorken.

Andre beskriver jordskælvet, som en boremaskine og væltede skabe.

Annonce:

MÆRKEDE DU SKÆLVET?
Så tryk 'foreslå' og sæt en nål på kortet over artiklen med en beskrivelse af din oplevelse

Fakta: Når jorden skælver i Danmark

- Det nordvestlige Jylland og det nordøstlige Sjælland er normalt de to steder i Danmark, hvor der er størst risiko for jordskælv. De fleste skælv i den danske undergrund er dog så svage, at det kun er seismografen - det instrument, der måler jordrystelser - som registrerer dem.

- Det er sammenpresninger af jord- og klippelagene i den danske undergrund, der giver spændinger, og når spændingerne overstiger brudstyrken i lagene, kommer det brud, man registrerer som et jordskælv.

- 19. februar 2010 ramte et jordskælv, som målte 4,7 på richterskalaen, Danmark. Epicentret lå i 10 kilometers dybde i Nordsøen 67 kilometer vest for Thisted.

- 16. december 2008 blev Nordsjælland og København ramt af et jordskælv. Rystelserne blev målt til 4,8 på richterskalaen.

Annonce:

- I 1989 blev Nordsjælland ramt af to jordskælv. De blev dog blot registreret til mellem 1 og 2,5 på richterskalaen.

- I 1985 blev et jordskælv målt til 4,7 på richterskalaen. Det var med epicenter nord for Gilleleje i Nordsjælland.

- I 1841 blev der registreret et jordskælv i Nordjylland. Ifølge Geus - De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - ramte det blandt andet Arup Kirke, hvor der ifølge kirkebogen var bryllup, netop da jordskælvet fandt sted. Præsten skrev, at brylluppet blev forrettet trods jordskælvet, der gjorde, at kirketårnet revnede. Også kordegnen i Vester Vig Kirke gjorde sig iagttagelser om jordskælvet. Han skrev, at kirkegulvet bevægede sig som et oprørt hav. Man formoder, at skælvet har ligget på styrke 5.

Annonce:

- Den åbne richterskala, der er opfundet af geologen Charles Richter i 1936, er konstrueret, så et jordskælv, der måler styrke 4, er 10 gange voldsommere end styrke 3. Med andre ord er et jordskælv, der måler styrke 6, tusinde gange kraftigere end et styrke 3 jordskælv.

MÆRKEDE DU SKÆLVET?
Så tryk 'foreslå' og sæt en nål på kortet over artiklen med en beskrivelse af din oplevelse

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: