TV: Fastfoodkæde håner homoseksuelle

Præsidentkandidater, homoseksuelle og The Muppetshow er alle ingredienser i en politisk cocktail, der kan koste dyrt for en amerikansk fastfoodkæde

Amerikanere samles foran den kontroversielle fastfoodkæde Chick-Fil-A der er imod homoseksuelle vielser.Foto: AP
Amerikanere samles foran den kontroversielle fastfoodkæde Chick-Fil-A der er imod homoseksuelle vielser.Foto: AP

Fastfoodkæden Chick-fil-A i USA er kommet i seriøs modvind efter at kæden har taget et politisk standpunkt i forhold til homo-vielser. Det skriver NY Times

Kæden, der ejes af en baptistisk familie, kom i problemer, da den dybt religiøse ejer Dan T. Cathy fortalte en kristen nyhedsavis, at de som kæde støttede den bibelske definition af familielivet og altså dermed også var imod homo-vielser.

'Vi beder om guds vrede'

Familien har i flere år givet adskellige millioner i støtte til organisationer, der bekæmper homoseksuelles ret til at blive viet.

Cathy understregede senere sine kontroversielle standpunkter endnu engang i et radiointerview

- Jeg tror, vi beder om guds vrede som nation, når vi knytter vores næve og råber mod himlen 'vi ved bedre end dig, derfor accepterer vi disse vielser'.

Disse udtalelser gjorde ham til helt i visse kredse, men i endnu højere grad til en skurk blandt andre.

Flere studerende på landets universiteter har forsøgt at få fjernet restaurantkæderne fra universitetetsområder. Og særligt en amerikaner følte sig stødt over udtalelserne.

Carly McGehee besluttede at lave en happening. McGehee bad bøsser og lesbiske om den 3. august at møde op på samtlige 1600 Chick-fil-A restauranter, der er fordelt over hele landet, og kysse hinanden.

Den happening blev straks mødt af et modspil. Den tidligere guvernør i Arkansas, Mike Huckabee, foreslog at man dedikerede den 1. august til at hylde fastfoodkæden.

Præsidentkandidat ind i kampen
Det fik Rick Santorum, den tidligere præsidentkandidat for Republikanerne til at støtte Huckabee. For lidt over en uge siden skrev han et tweet, hvor han støttede Chick-fil-A

'Sidder på restauranten med mine drenge og nyder et måltid mad - vi ses herinde den 1 august,' skrev han.

Det har fået flere fremtrædende politikere i Chicago og Boston til offentligt at fortælle ejeren af kæden, at hans firma ikke er velkommen i deres by, og polemikken stopper ikke her.

Selv Kermit er vred
Kermits far, Jim Henson, der stod bag The Jim Henson Company indtil sin død i 1990, er også blevet trukket ind i debatten.

Trods Hensons død lever firmaet videre i bedste velgående, og The Jim Henson Company har leveret legetøj til kæden igennem mange år, men nu har Kermits venner altså valgt at boykotte Chick-fil-A, og firmaets administrerende direktør har fortalt til flere medier, at de nu vil donere de penge, som de har tjent på samarbejdet med Chick-fil-A til organisationer, der arbejder for homoseksuelles rettigheder.

Chick-fil-A skyndte sig dog på banen, og sagde at det var dem, der havde opsagt samarbejdet, da flere af dukkerne, som var blevet leveret til kæden havde skadet deres kunders børn.

Flere gæster end før

Dem der støtter Mr. Cathy fortæller, at de nu besøger restauranten oftere efter, at deres politiske profil er blevet endnu skarpere.

Andre, som Jeff Graham, den administrerende direktør for homoseksuelles rettigheder fortæller, at han tvivler på, at debatten og prostesterne kommer til at gøre nogen forskel, men at han vil tilskynde virksomheden til at lave en antidiskriminationspolitik, der omfatter homofile og lesbiske.

I tv-indslaget kan du se, hvordan mange valgte at troppe op i Chick-fil-A's restauranter for at vise deres støtte til den homofobiske ejer

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen