Cykel-lobbyen: Cyklisterne er civiliserede

Hos Dansk Cyklistforbund mener man, at kritikken af cyklisterne er ude af proportioner

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Den amerikanske turist følte sig truet af cyklisterne som fodgænger på sit besøg i Danmark, og politiet mener ikke, at bøder kan løse problemet med de lovløse cyklister. Ifølge færdelspolitiet, skal der er hel kulturændring til for at få løst problemerne, men hos cykel-lobbyisterne i Dansk Cyklist Forbund mener man, at problemerne er blæst ud af prorpotioner.

ekstrabladet.dk fanger Frits Bredal på telefonen, mens han er til verdens største cykel-konference i Vancouver i Canada.

Han er kommunikationschef i Dansk Cyklistforbund, og på konferencen høster han store roser for den danske cykelkultur, og lidet flatterende ord som lovløse og egoister har slet ikke været nævnt i Vancouver. Og Frits Bredal mener, at det er helt på sin plads, for kritikken må ses i et større perspektiv.

Se også: Vores rådne cykelkultur

Civiliserede cyklister
- De andre lande henviser til Danmark som et mønstereksempel. Ikke kun på grund af det trafikale, men også fordi de danske cyklister er så civiliserede, siger Frits Bredal.

Ifølge ham, er alene den dalende ulykkestatistik et bevis på, at cyklisterne generelt opfører sig ordentligt i trafikken. Frits Bredal mener, at den øgede fokus på uvorne cyklister kommer fra hurtige webmedier, der forvrænger debatten.

- Den øgede dækning af trafikstof gør, at der indimellem er nogen, der er lidt hurtige til at konkludere, at cyklisterne opfører sig værre end tidligere. Men det mener jeg ikke man kan konkludere objektivt, siger Frits Bredal.

Se også: Amerikaner: Cyklister opfører sig som herskere

Brodne kar
Han vil dog gerne medgive, at der findes rådne cyklister, og han mener at det er dem, der giver hele den danske cykelkultur et dårligt ry.

- Der er da ingen tvivl om, at der er nogen cyklister, der kører rigtigt råddent. Det kan jeg også selv konstatere. Der er cyklister, der kører decideret hensynsløst. Men i Cyklistforbundet skelner vi mellem folk, der bringer sig selv og andre i fare ved færdselsforseelser, og så de overtrædelser hvor man ikke optræder hensynsløst.

Frits Bredal peger på højresving for rødt som en forseelse, hvor man ikke bringer andre i fare, men alligevel ender i politiets statistik, som en cyklist der kører hovedløst overfor rødt.

Se også: Politi: Cyklister lever deres eget liv

Luksusproblemer
- Politiet blander det hele sammen i en pærevælling, og de laver ikke en skelen til graden af overtrædelsen. Der siger vi så, at der er mange cyklister der overtræder regler, men ikke opfører sig hensynsløst, lyder det fra Frits Bredal.

Han ville gerne lave kampagner rettet mod cyklisternes adfærd, men forbundet fattes penge. Indtil de kommer, synes han, at vi skal glæde os og være stolte over vores resultater på cykelsiden indtil videre.

- København er en af de sikreste byer at bevæge sig i. Trafikken glider generelt godt. De problemer vi har, bliver betragtet som luksusproblemr i resten af verden. Det betyder ikke, at vi skal ignorere dem, men i det store hele bunder kritikken i et luksusproblem, siger Frits Bredal fra Dansk Cyklistforbund.

Synes du også, at de lovløse cyklister er et luksusproblem? Diskuter nedenunder artiklen

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen