Kofi Annan giver op i Syrien

Kofi Annan vil ikke længere. Det var fra starten et håbløst projekt for FN, vurderer mellemøstekspert

Kofi Annan står ikke længere i spidsen for bestræbelserne på at skaffe fred i Syrien. (Foto: AP)
Kofi Annan står ikke længere i spidsen for bestræbelserne på at skaffe fred i Syrien. (Foto: AP)

FN's specielt udsendte mægler i Syrien, Kofi Annan, har valgt at trække sig.

Det oplyser FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon ifølge flere internationale medier.

Foreløbigt er der ikke sluppet noget ud om årsagen til Kofi Annans beslutning.

Læs også:

Krig & katastrofer - 2. aug. 2012 - kl. 17:56 Ban Ki-Moon beklager Annans tilbagetrædelse

Kofi Annan arbejdede ud fra en fredsplan i seks punkter og så sent som en uge siden, sagde chefen for FN's fredsbevarende styrker, Hervé Ladsous, at der ikke fandtes en plan B, hvis fredsplanen ikke lykkedes.

12. april blev der indgået våbenhvile, men den blev aldrig overholdt, og konflikten har indtil videre kostet mere end 19.000 mennesker livet, siden den brød ud for 16 måneder siden.

Læs også:

Se også: Aleppo: Oprørs-kampvogn angriber luftbase

FN's rolle har udspillet sig
Søndag blev en konvoj med lederens af FN's observatørgruppe angrebet. Ifølge FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, var det syriske styrker, som stod bag.

Den danske mellemøstekspert og lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, Helle Lykke Nielsen, siger til ekstrabladet.dk, at det var et spørgsmål om tid, før det ville ske.

- FN har prøvet alt, og det har længe været et håbløst projekt. Kofi Annan har forsøgt sig med fredsmissionen og internationale forhandlinger, men nu er der blevet skudt på FN-observatørerne, og Rusland spænder konstant ben for forhandlingerne ved blandt andet at nedlægge veto i FN's sikkerhedsråd, og derfor har FN og Annan på mange måder udspillet sin rolle, forklarer Helle Lykke Nielsen til ekstrabladet.dk.

Læs også:

I en ubræftet video angriber oprørere Assad-tro soldater i en erobret kampvogn. (Foto: Youtube) Krig & katastrofer - 2. aug. 2012 - kl. 15:31 Assad angribes med stjålne kampvogne

Ifølge Helle Lykke Nielsen er der problemer med optøjer ved grænsen til Irak, som stadig har problemer med stabiliteten, mens al-Qaeda forsøger at blande sig i den syriske frihedskamp. Flere af de syriske oprørsledere har på det senste beskyldt den millitante gruppe for at få fingrene så langt ind i oprøret, at de kan indføre islamisk styre, når præsident Assad er faldet.

Måske skal Israel sige stop
Men Syriens præsident Bashar Assad har mange allierede, og han er ikke nem at vælte af pinden. Samtidig vanskeliggører hans magt den internationale proces, fordi man ikke 'bare' kan gå ind i Syrien, som man kunne i Libyen.

Læs også:

Se også: FN: Syrisk hær beskyder vores observatører

- Det internationale samfund er ikke klar til at sætte styrker ind, så der er et opgør, som skal tages. USA har før brændt fingrene i mellemøsten og holder derfor igen, og det eneste land, som har talt for at indsætte styrker, er Frankrig - men der er der kommet ny præsident, og det kan også have ændret sig. Håbet er nu, at situationen vil udspille sig internt, og måske ender man at komme helt derhen, hvor det breder sig til hele regionen, og Israel siger, at nu er det nok, vurderer Helle Lykke Nielsen.

Læs også:

Krig & katastrofer - 2. aug. 2012 - kl. 09:39 TV: Journalist såret under kampe i Aleppo

Stærke modstandere for det internationale samfund
Assad er en stærk allieret til Iran og har et godt samarbejde med Hamas i Palæstina og Hizbollah i Libanon. Frygten på det internationale plan kan derfor være, at det internationale samfund er bange for, hvad Iran kan finde på i form af adgang til olie eller i værste fald atomvåben, som ingen ved, hvor langt de er med.

Da de allierede med Frankrig i spidsen gik ind i Libyen og afsatte Gaddafi, var det en stærkt svækket diktator, som ingen venner havde i internationale kredse. Assad har en position som er langt stærkere, og med Rusland, som konstant sætter en kæp i hjulet, når det gælder international indgriben og forhandlinger, kan dødstallet og krigen i Syrien tilspidses kraftigt.

- Det er en potientiel farlig situation, vurderer Helle Lykke Nielsen:

Læs også:

USA har i hemmelighed optrappet støtten til oprørerne i Syrien. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 2. aug. 2012 - kl. 04:18 USA fører hemmelig krig i Syrien

- Alle havde håbet på Annan og det internationale samfund lukkede på sin vis sine øjne og håbede, at konflikten ville udspille sig. Det øjeblik at det trækker i langdrag og spreder sig til andre lande, kan det gå hen og blive endnu grimmere. Og det er allerede meget, meget grimt.

Helt konkret har FN allerede trukket halvdelen af sine sikkerhedsstyrker ud. I april indsatte FN 300 observatører og den 25. juli halverede man styrken, som nu skal dække et større område. Men nu hvor Kofi Annan har meldt hus forbi, og observatørerne bliver beskudt, vurderer Helle Lykke Nielsen, at FN har udspillet sin rolle og ikke kan gøre mere, og derfor er det blot et spørgsmål om tid, før de trækker sig ud.

Ifølge menneskeretsorganisationer er der blevet dræbt flere 19.000 syrere siden april 2011, hvor konflikten startede. Den syriske opposition meddeler, at der er blevet dræbt 40 mennesker. Blot i dag, torsdag.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen