Annonce:
Annonce:

Rigspolitiet: 'Betjente skal ikke rende rundt i bar røv'

Se chefen forklare besparelserne på betjentenes uniformer

(Foto: Thomas Borberg/POLFOTO)
(Foto: Thomas Borberg/POLFOTO)
Annonce:
Følg Samfund

Læs også: Så beskidt bliver en hundefører på jobbet

Både øst og vest for Storebælt raser betjente over de besparelser, der har ramt deres uniformsordning.

Hvor der før stort set var frit valg på alle hylder, er antallet af skjorter, slipovers og bukser pr. betjent nu skåret ned til et minimum. Desuden er det slut med at få t-shirts, termoundertøj og strømper på statens regning.

I Midt- og Vestjyllands Politi er betjentene begyndt at gemme pensionerede kollegers jakker, så de kan genbruges.

På kant med loven: Se de kendtes pinlige mugshots

Det er Rigspolitiet, der har besluttet, at der skal spares 14 millioner kr. årligt på politiets tøjbudget, men det er den enkelte politikreds, der skal sørge for, at budgettet ikke skrider.

Annonce:

Avisen.dk har interviewet chefkonsulent Frederik Juul fra Rigspolitiet for at få en forklaring på, hvorfor ledelsen har besluttet at give et af betjentenes arbejdsredskaber - uniformen - sparekniven.

Flere betjente og tillidsfolk frygter, at besparelserne vil få dem til at ligne forhutlede vagabonder, og at borgernes respekt for dem vil forsvinde, hvis de må gå i beskidte og slidte uniformer. Hvad er din reaktion på kritikken?

- Alle betjente får en basispakke, og hvis de får behov for noget ekstra, så kan de altid tage en snak med deres chef ude i kredsen. Vi skal selvfølgelig ikke have et politi, der render rundt i bar røv, men det har været nødvendigt for os at kunne styre omkostningerne. Det er derfor, vi har givet betjentene et maksimum, de ikke har haft før.

Men fem skjorter på et år... Betjentene siger, at de er umulige at få rene, hvis de en gang har svedt igennem. Kan det ikke blive for discount-agtigt?

Annonce:

- Vi sparer ikke på kvaliteten, og vi går heller ikke på kompromis med sikkerheden. Uniformen er stadigvæk præsentabel og slidstærk. Den enkelte betjent kan bare ikke bestille 14-15 skjorter ad gangen længere.

Se vilde fugle tvinge fly til at nødlande

Det er slut med t-shirts, termoundertøj og strømper. Hvorfor ikke spare et sted, hvor det virkelig batter? 14 millioner kroner er jo pebernødder i politiets budget.

Det vil jeg ikke udtale mig om, men jeg vil gerne sige, at vi har været nødt til at prioritere. Vi har f.eks. afskaffet termoundertøjet, fordi vi har vurderet, at undertøj ikke er kritisk for en betjents arbejdsindsats. Jeg vil også gerne understrege, at hvis en hundefører flår sin jakke i stykker, så får han en ny. Bestillingstiden er otte uger.

Annonce:

Avisen.dk har interviewet en hundefører, der undrer sig over, at systemet ikke tager hensyn til de forskellige jobfunktioner i politiet. Hundeførerne har brug for termo-undertøj, når de er på eftersøgninger om vinteren. De vil også gerne have åndbart regntøj, men det er der heller ikke råd til. Er systemet ikke blevet for firkantet efter besparelserne?

- Hundeførerne kan bestille to par støvler om året, og det er hyppigere end deres kolleger, men det er rigtigt, at der ikke er økonomi til mere i øjeblikket. Jeg kan ikke love, at vi får råd til at udvide sortimentet. Vi evaluerer den nye uniformsordning sidst på året, og så vurderer vi, om vi skal skrue på andre knapper, end dem vi har skruet på.

Risikerer Rigspolitiet ikke, at betjentene bliver autonome og begynder at designe deres egen uniform?

Læs også: Derfor har hun har sex med dig

- Vi lytter selvfølgelig til de reaktioner, der kommer fra betjentene. Måske giver det god mening at lave mindre ændringer, men det skal selvfølgelig hænge sammen rent økonomisk.

Annonce:

Avisen.dk har interviewet en ekspert, der siger, at uniformer er et "kedeligt" sted at spare, fordi betjentene betragter uniformen for et gode på linje med fryns, selvom det er et arbejdsredskab. Kan I ikke spare et sted, hvor det gør mindre ondt?

- Jeg tror ikke, at der er ret mange steder tilbage i det offentlige, hvor de ansatte får gratis undertøj, t-shirts og strømper. Betjentene herhjemme har været forvænte. Det ændrer vi på nu, men vi slækker ikke på kravene til uniformen. Den skal stadigvæk udstråle autoritet og signalere ro og orden.

Politikere og sportsstjerner. Se kendte der bruger billig ulovlig arbejdskraft

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: