'Undskyld, men vi var nødt til at gå'

Høflige brødre efterlod afskedsbrev til vagterne, da de skred fra deres irske fængsel

Castelrea Prison har halvåbne afdelinger, hvor bl.a. brødrene Feier afsonede. De tog det med 'halvåbne'  meget bogstaveligt. (Foto: irishprisons.ie)
Castelrea Prison har halvåbne afdelinger, hvor bl.a. brødrene Feier afsonede. De tog det med 'halvåbne' meget bogstaveligt. (Foto: irishprisons.ie)

De rumænske brødre Vasile Feier på 29 år og Toader Feier på 23 er garvede småforbrydere. Men ordentlig opdragede, alligevel, på en eller anden måde.

Natten til mandag stak de af fra det fængsel i Irland, hvor de afsonede domme for at have tømt parkometre for penge i den irske vestkystby Galway. Begge fik domme på knap to års fængsel, som de afsonede i Castelrea Fængslet, en middelsikret institution, som tidligere blandt andet har været brugt til fanger med tilknytning til den irske undergrundshær, IRA.

Farvel-brev på værelset
Da brødrenes flugt blev opdaget tidligt mandag morgen, fandt fælgselspersonalet også et brev fra brødrene i det værelse, som en af dem havde haft i en halvåben del af fængslet.

- Undskyld, men vi er nødt til at gå. Vi har ikke noget valg. Vi kan ikke vende tilbage til Rumænien, stod der i brevet.

Vasile og Toader blev sidst set i fængslet søndag aften kort før midnat. Politi og fængselsvæsen mener, at de må have fået hjælp til flugten, måske ved at der holdt en bil parat til at samle dem op og ved, at nogen har smidt reb eller andet over hegnet, som ellers ville være nærmest umuligt at forcere. Med en specialmaskine, egentlig beregnet til plukning af kirsebær, har der været søgt efter spor langs hegnet til fængselsområdet, dog uden resultat.
Læs også:

Se også: Fortsat intet spor af flygtet bandeleder

De er ikke farlige
De rumænske brødre betragtes ikke, siger den irske justitsminister Alan Shatter, som farlige. Herved adskiller den sig klart fra den flugt, som skete i Danmark i weekenden.
Læs:

Se også: Politiet advarer vidne efter fangeflugt

Men brødrenes flugt er alligevel anmeldt til de internationale samarbejdspartnere i Interpol og Europol. brødrene boede i den irske hovedstad Dublin. Da de blev anholdt i november 2011 for parkometer-tømningerne, havde Toader en enkelt tyveridom fra Storbritannien i bagagen, mens storebror Vasile havde fået ikke færre end 19 domme, hovedsagelig i Rumænien. Fem var givet for tyveri, resten for overtrædelse af færdselslovene.

De længes ikke hjem alligevel
Under retssagen lovede Toader og Vasile, at de ville rejse hjem, hvis de fik en betinget dom. Men dommeren anså deres tyverier for at være led i organiseret kriminalitet og sendte dem begge bag tremmer.

Den ene dom var ledsaget af en ordre om udvisning til Rumænien efter løsladelsen i april næste år.

Men afskedsbrevet tyder på, at brødrene - trods løftet til dommeren - overhovedet ikke længes hjem.kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen