160 landmænd stævner staten for vandplaner

Mange landmænd og vandløbslav vil føre individuelle sager mod staten i protest mod de kommende vandplaner

Omkring 160 landmænd eller vandløbslav har stævnet staten for de kommende vandplaner, der skal sikre, at Danmark lever op til EU's regler om god vandkvalitet i åer, fjorde og søer.

Det oplyser Kammeradvokaten, som er statens advokat, til Dagbladet Ringsted.

Fristen for at sagsøge staten udløb ganske vist den 22. juni, men det er strømmet ind med stævninger de seneste uger.

Det skyldes, at en del landmænd eller ålav har sendt stævningen til den lokale byret eller Naturstyrelsen, som først derefter sender dem videre til Kammeradvokaten.

- Og der kan muligvis komme flere, oplyser advokat Anders Lotterup fra Kammeradvokatens kontor til bladet.

Landmændene mener, de vil lide store tab som følge af vandplanerne, fordi der ikke længere skal skæres grøde i en række vandløb.

De individuelle sagsanlæg kommer oven i de to stævninger, som organisationerne Landbrug & Fødevarer samt Bæredygtigt Landbrug allerede har indsendt.

Selv om tallet er højt, er det alligevel et godt stykke fra de "mindst 345 stævninger", som Landbrugsavisen tidligere har regnet sig frem til, at landmændene ville indgive.

Miljøretsprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet er alligevel overrasket.

- Det lyder meget voldsomt og er, så vidt jeg ved, uden fortilfælde i dansk retshistorie, siger han til Dagbladet Ringsted.

Vandplanerne er en følge af EU's vandrammedirektiv, som Danmark tilsluttede sig allerede i år 2000. Det kræver "god økologisk tilstand" i både overfladevand og grundvand i 2015.

Landbrugets organisationer hævder imidlertid, at landmændene mister værdier for 75 milliarder kroner, og at 500.000 hektar landbrugsjord vil blive oversvømmet, fordi 5300 kilometer vandløb i fremtiden ikke længere skal vedligeholdes, det vil sige oprenses.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen