TV: Danskere slap levende fra lavine i Alperne

En kæmpe lavine tog livet af mindst ni bjergbestigere i Frankrig. To danskere var med, men overlevede. Det kunne lige så godt have været os, siger den ene. SE TV KLIP

"Det kunne lige så godt have været os"

Se tv-klip, hvor danskeren Jonas Moestrup er med på telefon fra bjerget - i videoen herover
------------------------------

To danskere var tæt på at blive fanget i snemasserne, da en lavine torsdag opslugte en gruppe udenlandske bjergbestigere i de franske alper. Mindst ni mennesker blev dræbt, mens fire savnede dukkede op i live torsdag aften. Danskerne slap med livet i behold, den ene med lettere kvæstelser, mens den anden kom uskadt fra ulykken.

- Antallet af omkomne ligger fast på ni døde. Der er ikke flere på listen over savnede, siger løjtnant Emmanuel Vegas fra politiet i Chamonix torsdag aften.

Det viste sig, at to af de savnede havde opgivet deres klatring, mens de to andre havde valgt en alternativ rute Blandt de døde var tre briter, tre tyskere, to spaniere og en schweizer. Ni andre bjergbestigere var kommet lettere til skade og blev behandlet på et lokalt sygehus.

Den danske bjergbestiger Jonas Moestrup fra Randers var på vej ned fra Mont Blanc torsdag eftermiddag, da han hørte om ulykken.

- Det er uhyggeligt og tragisk. I morges var vi på toppen, så vi hørte først om ulykken på vej ned, sagde Jonas Moestrup telefonisk til Ritzau.

- Nogle af vores kammerater, som stadig er nede i byen, skrev til os for at høre, om vi var okay og fortalte os så, hvad der var sket, fortalte den danske klatrer.

Det er langt fra første gang, at der finder ulykker sted på Mont Blanc og de omkringliggende tinder. Jonas Moestrup kendte godt til risikoen, da han tog af sted.

- Det var rimelig træls, fordi vi lige selv har besteget Mont Maudit for tre dage siden. Så det var et chok. Det kunne lige så godt have været os, lød det over telefonen fra Mont Blanc.

FAKTA:

Mont Blanc - bjergbestigernes favorit

Vesteuropas højeste bjerg, Mont Blanc, er 4807 meter højt. Det ligger i Alperne på grænsen mellem Frankrig og Italien.

* Bjerget Mont Blanc ligger i et populært turistområde i den vestlige del af Alperne på grænsen mellem Frankrig og Italien. Ved foden af bjerget ligger byen Chamonix i den sydøstlige del af Frankrig. Til den anden side ligger den norditalienske by Courmayeur i Aostadalen

* Mellem byerne Chamonix og Courmayeur går der en 11,6 kilometer lang tunnel under bjerget

* Byen Chamonix er populær som skisportssted om vinteren, men endnu mere populært blandt bjergbestigere om sommeren

* Mont Blanc er med sine 4807 meter det højeste bjerg i Vesteuropa. I hele Europa overgås det kun af det 5642 meter høje bjerg Elbrus i Kaukasus

* Mont Blanc blev første gang besteget i 1786 af J. Balmont og M.G. Paccard

* Omkring 20.000 personer bestiger årligt bjerget

* De bedst kendte ruter til toppen af Mont Blanc er: La Voie des Cristalliers, La Route des Aiguilles Grises, L´Aiguille de Bionnassay, La Voie des 3 Monts og Grand Mulets. Desuden er der flere mindre kendte og sværere ruter for øvede klatrere

Kilde: Den store danske encyklopædi, www.montblanc.net, Dansk Bjerg- og Klatreklub, www.denstoredanske.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen