Går rigtige drenge i kjole?

Mange forældre bliver nervøse, hvis deres drengebørn går i kjoler. Omvendt er det et hit, hvis piger kravler i træer, siger forsker. Hvad mener du?

En dreng i strutskørt, gør mange forældre bekymrede.  (Foto: Wildcard Images/Debora Mittelstaedt)
En dreng i strutskørt, gør mange forældre bekymrede. (Foto: Wildcard Images/Debora Mittelstaedt)

Tre-årige Herbert Emil Winther elsker at køre på sin plasticscooter og alle andre 'drengelege'. Men han elsker også at at gå i kjole.

Det startede med, at vi fandt et Pippi-kostume til fastelavn, som han blev ret glad for at løbe rundt i. Så en dag kom han og sagde, at han og sagde, at han gerne ville have en kjole, siger Herberts mor Anne Christine Bech til Berlingske.

Ingen bekymring
Herbert fik sin kjole - faktisk to. En til at gå rundt med derhjemme og en, som har en fast plads i børnehaven. Herberts leg med dametøj bekymrer ikke hans forældre.

- Vi har ikke diskuteret, om han skulle blive kønsforvirret, siger moderen. Alligevel havde hun, den første dag Herbert havde kjole på i børnehaven, en pose drengetøj med, fordi hun var bange for, hvordan de andre ville reagere.

Størst bekymring hos drenge
Mange danske forældre tror, at deres egne handlinger kan påvirke deres børns seksualitet. En undersøgelse som TNS Gallup har lavet for Berlingske, viser at blandt 300 forældre er hver tredje af den overbevisning. Det er især drengenes maskulinitet, forældrene har fokus på.

- I reglen er voksnes bekymring mest knyttet til maskuliniteten. De opfatter maskuliniteten som særlig skrøbelig og som noget, man virkelig skal passe på, siger Dorte Marie Søndergård, som er professor på DPU og leder af forskningsprogrammet 'Diversitet og læring til Berlingske.

Læs også:

Se også: Danmark vil kastrere transkønnet

Drengepiger er et hit
Hun forklarer desuden, at forældrene er bange for at deres drengebørn bliver udsat for mobning og dermed vil blive holdt udenfor legen, hvis han står i et skørt. Det samme mener Jan Kampmann, der er professor i barndom, ungdom og familieliv ved Roskilde Universitet.

- Blandt forældrene er der en større ængstelse for drenges orientering mod det, vi i traditionel forstand vil kalde pigekodet leg. Det vil sige komfurer og ønsker om at gå i kjole, siger Jan Kampmann og tilføjer, at det er helt modsat, når pigerne bevæger sig ind på drengenes territorium.

- Hvis pigen bliver en drengepige, ses det som et positivt supplement. Hun kan både lide at lege med dukker og kravle i træer. Hun er en frisk pige, siger professoren, der forklarer det med, at drengekønnet har højere status i samfundet.

Kun en fase
Herberts forældre er overbevist om, at Herberts fascination af kjoler er midlertidig og ren leg. Når han om morgenen skal vælge tøj, kan han selv vælge, om han vil have pige eller drengetøj på.

- Jeg tror, jeg ville kunne mærke det, hvis det var noget, der stak dybere i ham. Men hvis han stadig vil gå i kjole, når han skal til at gå i skole, er det jo noget, vi skal tage alvorligt. For det kan blive rigtig svært for ham, lyder det fra Anne Christine Bech.

Ville du blive bekymret, hvis din dreng bad om at få en kjole?

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen