Smarte københavnere snyder ældre arbejdsløse

Studerende rejser til provinsen, hvor de stjæler turistjobbene fra de lokale. De finder sig i dårlige arbejdsforhold og holder niveauet nede, klager borgmester og forsker

De studerende løber med turismejobbene, og jobbene er så ringe, at halvdelen af de ansatte kun holder en sæson. Det mener turismeforsker fra SDU.

Læs: Læs også: Fejlslagen turisme koster 16.000 danske job

Forskning viser, at drømmen om at turismen skal redde udkantsdanmark er brast.

Sandheden er, at et meget stort antal af turismejobbene går til skoleelever og københavnske jurastuderende i stedet for de fyrede ufaglærte fra fiskeindustrien.

-Det er en ren illusion, at turismen skaber gode faste helårsjob til de ufaglærte. Det er sommerferiejob, og dem der får dem, er ikke de aflagte ufaglærte fra 'fisken' eller elektronikindustrien i Pandrup, siger Anne-Mette Hjalager, professor og centerleder, Center for Landdistriktsforskning på SDU.

Studerende løber med de ufaglærte job
I en rapport fra Copenhagen Economics i 2010 om turismen i Danmark fremgår det ellers at i nogle udkantskommuner skabes mere end hver tiende job af turismen og med særlige muligheder for de ufaglærte.

Anne-Mette Hjalager undrer sig ikke over, at det er de studerende, der løber med jobbet.

-De studerende har knaldgode kvalifikationer i forhold til ældre ufaglærte, som industrien har lagt af. De er fleksible, kvikke og kan fremmedsprog, og vil finde sig i at arbejde under de løn- og arbejdsforhold, der er, siger hun.

Hun udgav i 2001 en undersøgelse med en optælling af, hvem der var ansat i turismeerhvervet: De ufaglærte job dækker nemlig over, at de fleste er besat af skoleelever og studerende.

Det er borgmester Gylling Haahr i Vesterhavskommunen Varde helt helt enig i.

I Varde Kommune viste opgørelsen fra Copenhagen Economics, at over syv procent af jobbene kom fra turismen. Men ledigheden i Varde falder falder kun en lille smule i sommerperioden.

-Så nogen lokale får da job. Men her er mange unge studerende, siger siger Gylling Haahr.

Udkantskommunerne med de gode strande bliver da også tabere i flere omgange.

Lønnen omsættes til caffe latte hos Baresso

Lønnen fra guidejobbet ender hverken i skattekassen eller hos den lokale sparkøbmand: De bliver omsat til caffe latte hos Baresso, når de studerende tager årets bytte med hjem til Århus, Odense og København.

Det kan borgmester Gylling Haarh fra Varde sagtens genkende. En del af de studerende er oven i købet børn af de lokale, men flytter kun hjem for at arbejde om sommeren.

Læs også: Lær at bære en fuld russer

- Det er noget vi er meget opmærksomme på. Vi gør meget for at udvide sæsonen og vores oplevelsesturisme, så vi stedet kan skabe gode, faste job, siger Gunnar Haahr.

Men Anne-Mette Hjalager er mere skeptisk overfor om turisme er løsningen for randområderne.

-Der er findes da gode faste job afledt af turismen. Der er også én, der skal fodre sælerne på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg om vinteren, siger Anne-Mette Hjalager.

Vardes borgmester: Vi mærker det også
Hendes undersøgelse viste også, at ganske få bliver i branchen. Efter en bare én sæson er halvdelen stoppet. Efter fem år var der 10 procent tilbage

-Det er begrænset, hvor længe man kan fastholde de ansatte. Turisme er en presset branche. Løn og arbejdstider er for dårlige, og der er ikke altid gode ledelsesforhold, siger hun.

Sådan er det også i Varde Kommune

-Det kan jeg godt genkende. Vi har også nogen her, der driver virksomhed, der kun skal give penge i højsæsonen, og det er ikke de bedste arbejdsgivere, siger Gylling Haahr, der arbejder på en række tiltag i kommunen, der skal kunne trække turister til året rundt i stedet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen